Spania blochează referendumul de independență din Catalonia

Legislatorii din Spania au respins solicitarea regiunii nord-estice Catalonia de a permite organizarea unui referendum pentru independență. Naționaliștii din Catalonia spun însă că vor face plebiscitul în noiembrie în ciuda poziției Madridului, potrivit DW.

Congresul a votat o moțiunea care îi cerea acestuia să-și transfere puterea de organizarea a unui referendum către guvernul regional al Cataloniei, care a programat deja plebiscitul pentru data de 9 noiembrie anul curent.

După cum era de așteptat, parlamentarii au votat în număr copleșitor împotriva propunerii, care a adunat 299 de voturi "împotrivă", 47 "pentru" și o abținere. Moțiunea a fost respinsă de către Partidul Popular, formațiunea de guvernământ", și de Partidul Socialist, principala forță a Opoziției. Solicitarea privind referendmul pentru independență a fost susținută de Stânga Unită și bascii naționaliști.

Guvernul spaniol a numit votul un argument că referendumul din Catalania este imposibil de organizat pentru că încalcă Constituția. 

Citește și: Catalonia și Scoția, afară din UE dacă vor deveni independente

În martie, Curtea Constituțională a Spaniei a decis că regiunea nord-estică poate organiza un asemenea referendum doar dacă va fi modificată Constituția.

Cu o populație de 7 milioane de oameni, Catalonia are cea mai puternică economie regională. În timp ce naționaliștii cer independența din considerente istorice, criza economică din ultimii ani a adâncit neînțelegerile dintre regiune și restul Spaniei. Guvernul catalan pretinde că plătește prea mulți bani sub forme de taxe Spaniei, finanțând astfel regiunile mai sărace din peninsulă.

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, în decembrie anul trecut, că regiunea Catalonia, dacă va deveni un stat independent de Spania, va fi exclusă din Uniunea Europeană, pentru că tratatele ratificate nu se vor mai aplica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel