Catalonia și Scoția, afară din UE dacă vor deveni independente

Uniunea Europeană le transmite regiunilor care tind spre autonomie că o eventuală independență ar echivala cu excluderea lor din cadrul structurii europene. Liderii de la Bruxelles argumentează că, într-un asemenea caz, tratatele ratificate anterior nu se mai aplică, iar noile state își resetează statutul european.

Partidele separatiste din regiunea catalană au stabilit, vineri, ca un referendum privind independența provinciei să aibă loc pe 9 noiembrie anul viitor. Guvernul Spaniei a reacționat imediat, afirmând că un astfel de demers este neconstituțional, conform Reuters.

Președintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a declarat, vineri, că regiunea Catalonia, dacă va deveni un stat independent de Spania, va fi exclusă din Uniunea Europeană, pentru că tratatele ratificate nu se vor mai aplica. "Dacă o parte a unui teritoriu dintr-un stat membru va înceta să mai fie parte a acelui stat pentru că a devenit un stat independent, tratatele nu se vor mai aplica acelui teritoriu", a spus olandezul, citat de BBC.

Dar declarațiile lui van Rompuy despre Catalonia au lovit, cu mantă, în Scoția. Oficialii scoțieni, care pe 18 septembrie anul viitor își întreabă cetățenii "Ar trebui ca Scoția să fie un stat independent?", au reacționat în secunda doi.

"Aceste comentarii sunt în mod clar și explicit despre situația dintre Spania și Catalonia - nu despre Scoția, acolo unde circumstanțele constituționale sunt foarte diferite, așa cum au fost stabilite de Acordul de la Edinburgh", a declarat un purtător de cuvânt al guvernului Scoției, referitor la afirmațiile președintelui Consiliului UE.

Bruxelles-ul a transmis Cataloniei că va fi dată afară din UE dacă va deveni independentă încă din septembrie a.c., atunci când 1,5 milioane de oameni au ieșit în stradă pentru a cere ruperea de Spania.

Curente precum cele din Catalonia și Scoația există și în România, acolo unde comunitatea secuilor cere constant autonomia, organizând manifestări în acest sens.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel