Solicitarea lui Ponta pentru Viktor Orban: o atitudine echilibrată în privința relațiilor bilaterale - Video

Premierul Victor Ponta, preşedinte al PSD, a declarat, sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă, că este pentru prima oară când un premier participă la Budapesta la o reuniune politică similară reuniunii anuale a Partidului Socialiştilor Ungari la care acesta a fost prezent. Explicând că participarea sa este parte a unei strategii mai ample, menite să facă din Grupul Socialiştilor Europeni cel mai important şi cel mai mare numeric în viitorul parlament european, premierul român i-a cerut, totodată, omolugului său ungar, Viktor Orban, o atitudine echilibrată în privința relațiilor bilaterale.

Potrivit Agerpres, premierul a făcut o comparaţie cu prezenţa anuală a premierului Ungariei, Viktor Orban, la Balvanyos, prezenţă care nu i se pare una anormală dar faţă de care a dorit să transmită un mesaj prin prezenţa sa la reuniunea socialiştilor ungari.

Potrivit premierului român, participarea la o astfel de manifestare face parte dintr-o strategie mai largă, care implică prezenţa sa la astfel de reuniuni şi care are ca scop final întărirea Grupului Socialiştilor Europeni astfel încât acesta să devină cel mai important şi cel mai mare numeric în viitorul parlament european.

"Am dorit să transmit un mesaj prin prezenţa mea - că suntem două ţări vecine, două popoare. Ori mergem pe idei extremiste, ne certăm, îi aţâţăm pe acei extremişti care ne fac rău, ori avem un dialog, o colaborare ca ţări europene", a spus premierul, arătând că opţiunile sale sunt clare în privinţa colaborării în plan european inclusiv în ceea ce priveşte aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova.

În acest context, primul-ministru a dorit să transmită un avertisment către guvernul FIDESZ, aflat în perioadă de campanie electorală, cerându-i premierului Viktor Orban, care nu a avut parte de nicio manifestaţie de protest de câte ori a fost în România, să dea dovadă de mai multă modestie şi atenţie, aşa cum intenţionează să facă şi guvernul de la Bucureşti.

"Asum din partea Guvernului României foarte multă modestie şi atenţie dar în acelaşi timp le cer celor din guvernul maghiar foarte multă atenţie. Nu pot să mă fac că nu aud dacă vor mai exista declaraţii fie şi la nivel de secretar de stat", a spus Ponta, argumentând că faptul că a primit un răspuns călduros de la cei 10.000 de participanţi de la reuniunea PSU îl face să creadă că singura opţiune pentru a câştiga este dialogul politic.

Victor Ponta a subliniat faptul că aceeași idee a fost exprimată recent şi în cadrul convorbirilor avute la Bucureşti cu ministrul de externe ungar, Janos Martonyi. "Ideea a fost de a nu turna gaz pe foc", a declarat premierul Ponta, precizând că nu doreşte să lase să se înţeleagă din partea Guvernului că are vreo atitudine prin care încurajează tensiunea politică.

"Mesajul este că îmi doresc şi vor fi declaraţii în continuare de la parlamentari, din toate părţile, de la reprezentanţii autorităţilor locale, de la tot felul de oameni politici, unii dintre ei care tocmai au pierdut rău de tot alegerile în România şi atunci trebuie să se mai facă şi ei remarcaţi prin ceva, asta e altceva, e democraţie. Inclusiv faptul că e cineva care protestează împotriva prezenţei mele la Budapesta, tot democraţie este. Însă, de câte ori a venit în România dl Orban, n-a fost niciodată nicio o manifestaţie şi nici nu va fi şi ăsta e un semn bun că în România extremismul nu are rădăcini puternice. Primul ministru al oricărei ţări e binevenit in Romania şi atât timp cat respectă legile ţării şi tradiţiile noastre, nu e niciun fel de problemă, a subliniat premierul român.

În discursul pe care l-a ținut în fața socialiștilor unguri, premierul Victor Ponta a arătat că menirea ambelor partide este aceea de a pune capăt tuturor formelor de discriminare, care se bazează pe naționalitate, sex, pe convingeri religioase și să se promoveze principiul egalității și echitabilității.

"Sunt ferm convins că noi trebuie să muncim împreună și să conviețuim pentru viitorul nostru și eu cred că populismul, demagogia, extremismul, toate acestea sunt împotriva intereselor popoarelor noastre și împotriva intereselor țării noastre și trebuie să conștientizăm acest lucru", a subliniat președintele PSD.

Convins că vor exista jurnaliști care îl vor critica pentru prezența sa la reuniunea anuală a MSZP, Victor Ponta a adăugat că atât românii, cât și ungurii trebuie să audă la știri că ambele popoare pot trăi împreună și munci pentru viitorul lor comun.

"Cred că trebuie să arătăm impreuna respectul pentru comunitățile maghiare și românești. Cred că între noi probleme reale nu se pot exprima prin arborarea drapelului, este vorba de o decizie care privește respectul reciproc și care se concentrează pe această conviețuire pașnică. Și mai cred că noi trebuie să gestionăm foarte multe probleme ale românilor, maghiarilor, ungurilor și este vorba despre crearea de locuri de muncă. Am venit aici la Budapesta știind că foarte mulți unguri au locuri de muncă pentru că exportă produse în România și că foarte mulți români au locuri de muncă bune pentru că lucrează în cooperare cu firme din Ungaria", a spus liderul PSD, în aplauzele celor aproximativ 10.000 de participanți la reuniunea de la Budapesta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel