Sfaturi pentru șoferi înainte de venirea iernii

Zăpadă
Zăpadă

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) face tot posibilul pentru ca șoferii români să aibă automobilele pregătite de iarnă. Mai întâi i-a amendat pe comercianții care nu respectau prevederile legale la vânzarea soluţiilor de dezgheţare şi spălare a parbrizelor, după care a emis o listă de sfaturi pentru șoferii care își echipează mașinile pentru anotimpul rece.

ANPC a aplicat amenzi în valoare de jumătate de milion de lei, echivalentul a peste 110.000 de euro, unor companii care nu au respectat prevederile legale la comercializarea soluţiilor de dezgheţare şi spălare a parbrizelor.

ANPC a constatat că peste 340 de agenți economici nu respectau prevederile legale privind ambalarea, etichetarea sau certificarea lichidului antigel şi de spălare a parbrizelor.

„S-au aplicat 387 de sancţiuni, din care 231 de avertismente şi 156 de amenzi contravenţionale. Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 523.750 lei. S-au dispus 202 măsuri de oprire temporară de la comercializare pentru produse în valoare de 157.000 lei şi 24 de măsuri de oprire definitivă pentru produse în valoare de 13.000 de lei”, se arată în comunicatul transmis de ANPC la sfârşitul săptămânii, conform gândul.info.

În judeţul Arad, spre exemplu, s-a constatat comercializarea lichidului de dezgheţare în recipienţi din plastic, de un litru, a căror sisteme de închidere nu erau proiectate astfel încât să permită închiderea repetată.

În judeţul Mehedinţi se comercializau recipiente cu antigel concentrat neavând inscripţionate pe etichetă certificările RAR, se mai arată în informarea transmisă de Protecţia Consumatorului.

ANPC a emis o listă de sfaturi pentru șoferii care cumpără soluţii de dezgheţare şi spălare a parbrizelor:

- să achiziționeze lichid antigel şi lichid de spălare parbrize numai din magazine și/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (factură, bon fiscal, chitanță fiscală), de care vor avea nevoie în cazul unei eventuale reclamații;

- să schimbe lichidul antigel în service-uri autorizate;

- să cumpere şi deci, să utilizeze lichidul antigel recomandat de producător sau unul echivalent tehnic, conform cărţii tehnice a autovehiculului;

- să ştie că ambalajul trebuie să conţină datele producătorului, importatorului sau distribuitorului (numele sau denumirea comercială ori marca de comerţ, adresa completă şi numărul de telefon)

- să citească instrucţiunile de utilizare, frazele de risc (atenţionările de evitare a anumitor pericole) şi frazele de prudenţă (măsurile de precauţie speciale) şi să le respecte;

- să evite să cumpere produse în ambalaje ca cele utilizate pentru produse alimentare, hrana pentru animale, produse medicinale sau cosmetice;

- să nu lase produsele la îndemâna copiilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel