Serbia intră pe producția de vaccinuri anti-COVID: Prima țară europeană care va produce Sinopharm

Pixabay
Pixabay

Serbia este prima țară din Uniunea Europeană care va produc vaccinul celor de la SInopharm, dar și pe cel rursesc, Sputnik V.

Serbia va deveni prima ţară europeană care va produce vaccinul chinezesc Sinopharm de imunizare contra COVID-19, a declarat preşedintele ţării balcanice Aleksandar Vucic. În februarie, Serbia a primit aprobarea preliminară pentru a începe şi fabricarea vaccinului rusesc Sputnik V şi estima atunci că pro­ducţia va fi pornită la jumătatea lunii mai, scrie Mediafax. Vucic a anunţat că un acord privind construcţia unei „fabrici de vaccinuri“ va fi semnat în următoarele două săptămâni, iar proiectul va fi realizat cu sprijinul Chinei şi al Emiratelor Arabe Unite.

„Vom începe să producem vaccinul (chinezesc - n.r.) imediat după 15 octombrie“, a spus Vucic după o întâlnire cu şeicul Mo­hammed bin Zayed al Nahyan din Emiratele Arabe Unite în Abu Dhabi. Deşi este o ţară candidată la intrarea în UE, Serbia a păstrat legături diplomatice şi economice strânse cu Moscova şi Beijing şi s-a folosit de echilibrul delicat pentru a deveni, după cum se laudă autorită­ţile, statul cu cea mai rapidă campa­nie de vaccinare din Europa conti­nentală.

Mica ţară balcanică şi-a asigurat transporturi masive de Sino­pharm şi Sputnik V, reuşind astfel să inoculeze aproximativ 1,5 mi­li­oane din cei 7 milioane de locuitori ai săi. În timp ce Uniunea Europeană şi-a început programul de vaccinare în cele 27 de state membre la sfârşitul lunii decembrie, ţările sărace din afara graniţelor sale din Balcanii de Vest au fost lăsate să se descurce singure.

Vucic a explicat că odată ce fabrica pentru Sinopharm va fi construită, Serbia va furniza vaccinul ţărilor din întreaga regiune.
„Ce am învăţat în această seară este că va trebui să administrăm vaccinul în regiune, chiar şi la preţurile de producţie“, a spus Vucic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel