Senat: Raport de admitere, modificarea Codului fiscal

Comisia de buget a Senatului a acordat miercuri, cu 6 voturi pentru şi 2 abţineri, raport de admitere cu amendamente proiectului de lege pentru aprobarea OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal. 

Potrivit unui amendament adoptat de comisie, firmele care realizează venituri până la 1 milion de euro, au un capital social de minim 45.000 de lei şi cu cel puţin doi angajaţi pot opta între impozitul pe profit şi impozitul pe cifra de afaceri.

"Au fost câteva amendamente făcute pe fond la OUG 79. Este o zonă foarte sensibilă. Sub acest plafon, de 1 milion de euro, cum spunea şi Ministerul de Finanţe, se află marea parte a companiilor, cam 96% din companiile din ţară. Şi, sigur, marea parte a companiilor româneşti. Atunci, am considerat că este corect să opteze companiile pentru una dintre cele două variante: fie impozitul pe profit, fie pe cifra de afaceri şi în anumite condiţii: să aibă un capital social de minim 45.000 de lei şi să aibă minim doi angajaţi. Pentru că, ştim foarte bine, sunt foarte multe companii care nu au niciun angajat declarat şi prin această măsură scoatem la lumină undeva la 200.000 de locuri de muncă", a explicat, miercuri, Eugen Teodorovici, preşedintele Comisiei de buget a Senatului, după dezbaterea proiectului de aprobare a OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal.

Alt amendament al comisiei vizează majorarea plafonului de deductibilitate la cheltuielile cu dobânda de la 200.000 euro, cum stabilise Executivul, la 3 milioane de euro.

"Un alt amendament a fost legat de transpunerea Directivei Europene 1164, pentru că modul în care ea s-a transpus în OUG 79 a fost, zic eu, un mod brutal de schimbare în piaţa din România. Niciunul dintre celelalte state europene cu o economie dezvoltată n-a plafonat atât de jos acest nivel al dobânzilor deductibile. Ceea ce, repet, crea o piedică în calea celor care vor să investească în România", a adăugat Teodorovici.

De asemenea, alt amendament se referă la reţinerea la sursă a impozitului aferent câştigurilor obţinute din jocurile de noroc.

"A fost o propunere venită din ambele părţi - şi cei care sunt în zona jocurilor de noroc, şi cei de la Finanţe, chiar dacă doamna secretar de stat a spus că e nevoie de un punct de vedere de la Ministerul de Finanţe. Este o chestiune mai veche şi care reglează un lucru normal: cei care sunt organizatori să facă acele reţineri şi le virează după aceea statului fără să stea Fiscul după fiecare suma infimă, să-şi pună în lucru şi oamenii, şi maşinile, şi tot ce mai au acolo", a arătat Teodorovici.

OUG 79/2017 referitoare la modificarea Codului fiscal va intra în dezbaterea plenului Senatului, în calitate de primă cameră sesizată.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel