Şeful MI6: Nu folosim tortura, dar folosim informaţiile adunate de ţările care o practică

john sawers mi6
john sawers mi6

Şeful spionilor britanici, Sir John Sawers, a ieşit din umbră, ieri, pentru a insista asupra faptului că, deşi tortura este „ilegală şi odioasă“, folosirea informaţiilor adunate în urma unor astfel de tratamente este justificată, dacă acest lucru înseamnă salvarea de vieţi omeneşti.

john sawers mi6Şeful MI6, a precizat, însă, că agenţii săi nu au fost niciodată implicaţi în torturarea suspecţilor de terrorism, iar serviciul său chiar va permite ca un atac să aibă loc, decât să apeleze la tortură pentru a-l preveni, informează ediţia online a cotidianului Daily Mail.

În primul discurs public al şefului MI6, sir John Sawers a susţinut că folosirea informaţiilor oferite de ţări care practică tortura a reprezentat o „dilemă operaţională reală şi constantă

Fostul diplomat a avut un discurs puternic defensiv la adresa acuzaţiilor că ar fi permis, ba chiar ar fi încurajat tortura suspecţilor de terorism, după atacurile de la 11 septembrie. „Tortura este ilegală şi oribilă în orice împrejurări şi nu avem nimic de-a face cu această practică“, a declarat Sawers. El a ţinut, însă, să precizeze că există o diferenţă clară între acţiunile agenţilor britanici şi folosirea de informaţii adunate în urma torturii de către alte ţări, mai ales în condiţiile în care Marea Britanie a fost nevoită să colaboreze cu regimuri care nu erau tocmai „democraţii prietenoase“. „Trebuie să luăm lumea aşa cum e ea. Să presupunem că am primit informaţii credibile care ar putea salva vieţi, aici sau în altă parte. Avem datoria profesională şi morală de a acţiona“, a declarat sir John Sawers, în discursul susţinut joi în faţa Societăţii Editorilor din Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel