Șeful bandelor din Haiti va lua parte la negocieri dacă va fi invitat - dar avertizează că forțele străine vor fi tratate ca "invadatori"

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Șeful uneia dintre cele mai puternice bande din Haiti și șeful de facto al unui consorțiu de bande care au blocat Port-au-Prince a declarat că ar lua în considerare o încetare a focului și discuții privind viitorul politic al țării.

Jimmy Cherizier, cunoscut în mod universal sub numele de "Barbecue", a prezis că sunt iminente noi violențe, adăugând că recenta oprire a luptelor este doar o pauză tehnică.

"Nu există nimic calm, dar atunci când lupți trebuie să știi când să avansezi și când să te retragi", a spus el.

"Cred că în fiecare zi care trece venim cu o nouă strategie pentru a putea avansa. În zilele care vor urma, lucrurile se vor înrăutăți mai mult decât sunt acum...", a spus el.

Partidele politice din Haiti, supravegheate de CARICOM, uniunea economică a țărilor din Caraibe, încearcă să formeze un consiliu de tranziție care să preia conducerea țării după ce premierul Ariel Henry, aflat în prezent în Statele Unite, va demisiona.

Singurul mod în care situația poate evolua, a insistat el, este ca procesul de pace să îl includă pe el și coaliția sa de bande

Cherizier a declarat că "respectă foarte mult CARICOM", dar a respins procesul ca fiind nereprezentativ pentru nevoile oamenilor obișnuiți și o perdea de fum pentru a permite "politicienilor corupți" și ceea ce el numește "oligarhi corupți" să continue să conducă țara.

Singurul mod în care situația poate evolua, a insistat el, este ca procesul de pace să îl includă pe el și coaliția sa de bande.

"Dacă comunitatea internațională vine cu un plan detaliat în care să ne putem așeza împreună și să discutăm, dar să nu ne impună ceea ce ar trebui să decidem, cred că armele ar putea fi lăsate", a adăugat el.

"Noi nu credem în uciderea oamenilor și în masacrarea oamenilor, credem în dialog, avem arme în mână și cu armele trebuie să eliberăm această țară", a mai spus acesta.

Haiti a fost paralizat de săptămâni de violențe în care districte întregi au fost arse până la temelii, zeci de mii de oameni au fost strămutați din casele lor, în timp ce crimele, violurile și schimburile de focuri sunt un eveniment zilnic.

Port-au-Prince este controlat în proporție de 80% de bande, iar practic viața normală a încetat, conform Sky News.

CITEȘTE ȘI:

Stare de urgență în Haiti: Liderul unei bande încearcă să-l înlăture pe premier în timp ce mai mulți prizonieri evadează

Criza din Haiti: Un lider de bandă a fost împușcat mortal de poliție. Grupurile politice au format un consiliu cu puteri extinse pentru a face față violențelor

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel