Criza din Haiti: Un lider de bandă a fost împușcat mortal de poliție. Grupurile politice au format un consiliu cu puteri extinse pentru a face față violențelor

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Un lider al unei bande haitiene care a evadat din închisoare la începutul acestei luni a fost împușcat mortal de poliție - în timp ce grupurile politice par să se apropie de finalizarea unui consiliu de tranziție în țară.

 

 

Ernst Julme, cunoscut sub numele de Ti Greg, era șeful bandei Delmas 95, care face parte din alianța de bande a lui Jimmy "Barbecue" Cherizier (conducătorul revoltei din Haiti).

Julme a fost împușcat de poliție în cartierul Petion-Ville din capitala Port-au-Prince, la o zi după ce Makandal, un alt lider al bandei, a fost ucis în urma unei presupuse reapariții a unui grup de justițiari numit Bwa Kale, au declarat poliția și surse pentru Reuters.

Moartea lui Julme marchează un eșec pentru alianța de bande "Viv Ansanm" a lui Cherizier, care speră să cucerească mai multe zone din Port-au-Prince.

Haiti a intrat în stare de urgență la 3 martie, după ce Cherizier a cerut grupurilor criminale să se unească și să îl răstoarne pe premierul țării, Ariel Henry.

Atacurile comise de bande puternice asupra unor obiective guvernamentale cheie au început la 29 februarie în Port-au-Prince, iar bărbați înarmați au incendiat secții de poliție, au închis principalele aeroporturi internaționale și au atacat cele mai mari două închisori din țară, eliberând 4.000 de deținuți.

Consiliu care urmează să preia puterea prezidențială înaintea viitoarelor alegeri din țară

Joi, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a salutat rapoartele potrivit cărora grupurile politice din Haiti au selectat toți membrii unui consiliu de tranziție care urmează să preia puterea prezidențială înaintea viitoarelor alegeri din țară.

Consiliul, menit să reunească clasa politică fracturată din Haiti, este mandatat să numească un înlocuitor pentru Henry, care și-a anunțat demisia la 11 martie, deoarece violențele între bande l-au împiedicat să se întoarcă în țară.

De asemenea, consiliul va exercita anumite puteri prezidențiale până la organizarea de alegeri.

Planul de tranziție a fost negociat în Jamaica de către Comunitatea interguvernamentală a Caraibelor (CARICOM), alături de reprezentanți ai guvernului și opoziției din Haiti.

CARICOM a publicat o listă a grupurilor politice care vor fi reprezentate în consiliu.

Inițial, consiliul format din nouă membri ar fi trebuit să fie finalizat în câteva zile de la demisia lui Henry, însă unele facțiuni politice haitiene nu au reușit să se unească în jurul unui singur reprezentant.

Un partid a respins complet planul, apoi a revenit asupra deciziei, în timp ce grupurile care au rămas în afara planului au criticat revenirea politicienilor din administrațiile anterioare, considerați corupți.

Cherizier a amenințat cu represalii împotriva politicienilor și a familiilor acestora dacă vor participa la consiliul propus.

În timp ce consiliul părea aproape de finalizare, joi s-au auzit focuri de armă puternice în apropierea Palatului Național, lângă piața Champ de Mars din centrul orașului Port-au-Prince, în timp ce oamenii au fugit de noi împușcături în suburbia Petion-Ville din capitală.

Guvernul haitian a fost în mare parte absent în timpul violențelor, iar poliția este prost echipată împotriva grupurilor criminale puternic înarmate care încearcă să își extindă controlul teritorial asupra capitalei.

ONU și alte organisme internaționale și ambasade au evacuat personalul și alți străini cu elicopterul, deoarece principalul aeroport din Haiti nu este sigur, conform Sky News. 

CITEȘTE ȘI:

Stare de urgență în Haiti: Liderul unei bande încearcă să-l înlăture pe premier în timp ce mai mulți prizonieri evadează

Bandele din Haiti sunt acum un "mini-stat mafiot" care pot controla guvernul, spune un expert

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel