EXCLUSIV  Șefa ”Beciului Domnesc”, după acuzațiile din arest făcute de Udrea, Mazăre și alții. Cum se face "separația pe camere"

Fotografie de la Donald Tong/ Pexels
Fotografie de la Donald Tong/ Pexels

Nițulescu Casandra, șef al Serviciului Independent de Reținere și Arestare Preventivă, a explicat cum se face "separația pe camere" și care sunt condițiile. 

Comisarul șef de poliție Nițulescu Casandra, șef Serviciu Independent de Reținere și Arestare Preventivă, a fost invitatul Laurei Duță la Culisele Justiției. Emisiunea a fost transmisă pe DCNews, DCNews TV, dar şi pe paginile de Facebook şi YouTube ale celor două site-uri, luni, 29 aprilie, la ora 16:00.

Presa a dezvăluit mai multe informații și prin prisma celor care au trecut pragul către "Beciul Domnesc", Radu Mazăre fiind cel care a supranumit astfel spațiile dedicate reținerii sau arestării preventive. Elena Udrea, de exemplu, povestea că avea o toaletă jos, iar din ea ar fi ieșit un șobolan. Mai mult, în alt caz, o avocată care a ajuns în arest a relatat că, înainte să ajungă la Penitenciarul de Femei Târgșor, a "stat numai cu nebune. Una s-a spânzurat de patul meu și am dat-o eu jos". 

Nițulescu Casandra a explicat care sunt condițiile de acolo și cum se face ”separația pe camere”.

"Separația pe camere"

"Separația pe camere are niște criterii. Este firesc. Criteriile pe care le-ați spus dumneavoastră, din poveștile auzite, sunt niște criterii de separație. Criteriile de separație, în mare le spun, sunt de natură medicală, ele fiind prioritare pentru că nu poți să pui în aceeași cameră o persoană toxico dependentă sau persoană cu sindromul imunodeficitar, precum SIDA, cu o persoană sănătoasă. Ținem și noi cont de aceste lucruri și întotdeauna am încercat să fim cât mai atenți pe palierul respectiv. De asemenea, din punct de vedere religios, avem persoane care au alte religii, precum evrei, musulmani și așa mai departe. Și hrana lor este diferită. Le dăm mâncare specifică cultului religios. O procurăm de la Penitenciarul Rahova. O altă categorie o reprezintă minorii. O altă categorie o reprezintă femeile. Iar la categoria femei sunt diferențe între femei și femei gravide. Se întâmplă să ajungă la încarcerare femei în 8 luni. Atunci, ele suportă un alt regim, atât din punct de vedere al cazării, cât și din punct de vedere medical. De asemenea, pe parcursul perioadei de custodie nu ai de unde să știi ce și cum. Ei toți sunt impredictibili. Se întocmește o fișă de cunoaștere la încarcerare. Progresiv și în dinamică, polițiștii, șefii de schimb, polițiștii care asigură paza pe sectorul respectiv au obligația să treacă în fișa de cunoaștere particularitățile persoanei pe perioada custodiei. De exemplu, a vrut să se sinucidă, a tulburat ordinea și liniștea din centru, a avut un comportament pozitiv, poate au interdicție de la procuror să rămână în aceeași cameră. Trebuie să ținem cont de anumite lucruri. Astfel, pe parcursul perioadei de custodie, când aflăm că sunt astfel de chestiuni, atunci ajungem la separarea din cameră. Dacă nu putem de la început, că nu le cunoaștem, pe parcurs se întâmplă lucrurile acestea.

Condițiile din camere

Nu ascundem nimic, pentru că nu este cazul să nu expunem anumite lucruri. Nu ascundem sub preș, dar nu despre asta este vorba. Trebuie să vedem îmbunătățirile făcute în acest sens, fiindcă la orice demisol, fie că e restaurant sau scară de bloc, e imposibil să nu iasă de acolo un vector. Fie că este o insectă, un șobolan, un șoarece și așa mai departe. Însă, ceea ce este de apreciat și ceea ce populația apreciază de câțiva ani buni este că în fiecare lună, și la nevoie, conducerea poliției capitalei asigură ‘cei 3 D’. Adică, deratizare, dezinsecție, dezinfecție. Persoanele respective din mediul civil sau din firme vin în zonele de arest și fac aceste proceduri. Astfel, acești vector sunt mai puțini spre deloc. Însă, trebuie și ei la rândul lor, populația încarcerată, să-și păstreze igiena în cameră. Ei acolo mănâncă și atunci trebuie să oferim niște condiții. Nu există nicio celulă fără grup sanitar, unde au toaletă, duș și așa mai departe (...). D-asta vă spun că este posibil ca acești vectori, insecte și altele, să fi fost întâlniți. Am auzit și eu, însă să știți că se iau măsuri și se iau măsuri în continuare” a spus șefa Arestului Central. 

VEZI TOATĂ EMSIUNEA AICI:

                                         

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel