Scurgerile din gazoductele Nord Stream sunt cauzate de "acte deliberate", afirmă premierul danez

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Scurgerile masive care au loc din gazoductele Nord Stream 1 şi 2, în apropierea unei insule daneze în Marea Baltică sun cauzate de "acte deliberate" şi "nu de un accident", a declarat marţi seara premierul danez Mette Frederiksen, relatează AFP.

Copenhaga estimează că scurgerile de la conductele, neoperaţionale dar umplute cu gaz vor dura "cel puţin o săptămână" până când se epuizează metanul care se scurge din conductele subacvatice, a declarat ministrul danez al Energiei şi Climatului, în cadrul unei conferinţe de presă la guvern.

Scurgeri inexplicabile în acest stadiu au fost detectate de autorităţile daneze şi suedeze la gazoductele Nord Stream 1, oprit de la începutul lunii septembrie, şi la Nord Stream 2, care niciodată nu a intrat în serviciu în lipsa unei aprobări din partea autorităţilor germane din cauza invaziei ruse în Ucraina.

Chiar dacă cele două conducte erau oprite, ele erau pline cu gaze, ceea ce explică scurgerile. Explozii subacvatice au fost înregistrate înainte de începerea scurgerilor din gazoducte, 'cel mai probabil din cauza unor detonări', potrivit Institutului suedez pentru seismologie, notează Agerpres.

Probleme grave la conducta de gaze Nord Stream 2. Navigația a fost interzisă

O scurgere de gaz natural a fost detectată dintr-o secțiune a conductei Nord Stream 2, din Rusia către Germania, în apele daneze, au anunțat luni autoritățile daneze.

”O scurgere de gaze a avut loc astăzi de la conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

”Astăzi am fost informați de către operatorul de rețea Gascade că a existat o scădere bruscă a presiunii în conducta Nord Stream 2”, a declarat autoritatea de reglementare a infrastructurii într-un comunicat trimis prin e-mail. ”Încă nu avem claritate cu privire la cauze și faptele exacte”, s-a mai arătat în comunicat.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent scurgerea subacvatică, aceasta fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”O scurgere a avut loc astăzi pe conducta Nord Stream 2 din zona daneză”, a declarat Agenția Daneză pentru Energie.

O zonă interzisă de 5 mile marine a fost stabilită în jurul conductei de la sud de insula daneză Bornholm. Agențiile maritime din Marea Baltică coordonează în prezent, scurgerea subacvatică fiind fixată la o adâncime probabilă de 60 de metri până la 70 de metri.

”Scurgerea este periculoasă”, se arată într-un avertisment al marinarilor din partea Autorității Maritime Daneze. ”Navigația este interzisă”.

Nord Stream 2, care nu este în funcțiune, a fost totuși umplută cu 117 milioane de metri cubi de gaze naturale, în valoare de 213 milioane de euro la prețurile curente, pentru a aduce presiunea în conductă până la 300 de bari, în așteptarea să fie pusă în funcțiune. Germania a suspendat funcționarea conductei după invadarea Ucrainei de către Rusia, scrie Politico.

Conducta de gaz subacvatică cu dublu șir străbate 1.200 de kilometri prin apele teritoriale rusești, finlandeze, suedeze, daneze și germane. La intrare în Germania, presiunea conductei se înregistrează acum 7 bari, a declarat autoritatea germană de reglementare a infrastructurii.

Viteza scăderii presiunii, practic peste noapte, a indicat posibilitatea unei scurgeri majore, mai degrabă decât orice încercare din partea Rusiei de a retrage rezervele de gaz, potrivit datelor mai multor oficiali neautorizați să vorbească în public.

Spre deosebire de scurgerile de petrol, gazele naturale se ridică la suprafața apei eliminându-se în aer. Cu toate acestea, există consecințe climatice: este foarte inflamabil și are un efect puternic de încălzire globală.

”De îndată ce metanul gazos se ridică deasupra suprafeței mării în atmosferă, contribuie masiv la efectul de seră”, a declarat Sascha Müller-Kraenner, director federal al ONG Environmental Action Germany.

”Scăderea semnificativă a presiunii care a avut loc deja în conducta Nord Stream 2 dă motive să ne temem că acesta este un accident major și că cantități semnificative de gaz metan periculos s-au scurs deja în Marea Baltică”, a spus Müller-Kraenner adăugând: ”Aprobarea conductei trebuie, prin urmare, să fie revocată imediat din motive de siguranță și protecție a climei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel