Sculptura 'McJesus', interzisă într-un muzeu - VIDEO

Un muzeu din Israel este nevoit să renunțe la sculptura 'McJesus' în urma unui val de proteste.

Un muzeu din Israel intenţionează să retragă din spaţiul său expoziţional o sculptură care prezintă o mascotă a lanţului de restaurante McDonald's sub forma unui Iisus crucificat, în urma unui val de proteste apărute în întreaga ţară, care au unit pentru o scurtă vreme minoritatea creştină, ministrul populist al Culturii şi creatorul lucrării, un artist cu opinii pro-palestiniene, informează joi Reuters. Sculptura, realizată în mărime naturală, îl prezintă pe clovnul Ronald McDonald pe o cruce şi a fost punctul central al unei expoziţii despre consumerism şi religie.

Alte lucrări îi prezentau pe Iisus şi pe Fecioara Maria sub forma păpuşilor Ken şi Barbie. Protestele au devenit violente vineri. Poliţia israeliană a anunţat că a arestat un bărbat bănuit de agresiune şi au percheziţionat alte două persoane, care au aruncat bombe incendiare spre faţada Muzeului de Artă din Haifa. Trei poliţişti au fost răniţi în momentul în care zeci de protestatari au încercat să forţeze pătrunderea în muzeu, au precizat reprezentanţii forţelor de ordine. Panourile din sticlă amplasate la intrarea în muzeu au fost sparte.

Citește și: Spania, selfie cu diavolul. Protest inedit

VIDEO

Sculptură ruşinoasă

Protestele au continuat şi în cursul zilei de sâmbătă. 'Obiectez faţă de această sculptură ruşinoasă', a declarat Nicola Abdo, un rezident şi protestatar din Haifa. 'În calitatea mea de creştin... mă simt profund jignit de această reprezentare a simbolurilor noastre', a adăugat el. Primarul din Haifa, un oraş locuit de evrei şi de arabi, a declarat joi că sculptura va fi retrasă din expoziţie, în urma consultărilor cu liderii bisericilor locale.

'Sculptura va fi retrasă şi înapoiată creatorului ei cât mai curând posibil', a scris Einat Kalisch Rotem într-un mesaj publicat pe Twitter. 'Regretăm agravarea situaţiei în care s-a aflat comunitatea creştină... şi violenţa şi vătămările fizice care au înconjurat-o', a adăugat ea. Einat Kalisch Rotem nu a precizat data retragerii sculpturii, care urma să se întoarcă la sfârşitul acestei luni într-un muzeu finlandez care a împrumutat-o pentru un an.

Autorul sculpturii 'McJesus', sculptorul finlandez Jani Leinonen, a cerut la rândul lui ca lucrarea să fie retrasă din expoziţie, întrucât el boicotează Israelul în semn de solidaritate cu palestinienii. Alte persoane au văzut însă în decizia de joi o şansă pentru reconciliere. 'Câştigătorul de azi este populaţia din Haifa', a declarat Wadie Abu Nassar, un consilier al liderilor religioşi locali. 'Retragerea acestei sculpturi reflectă dorinţa noastră de a coexista în oraş'.

Citește și: Ciutacu: Astăzi a venit vestea. Rămânem țara care s-a p*șat pe statuie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel