Scrisoare deschisă adresată Parlamentului: Mai mulţi intelectuali cer recunoașterea oficială a genocidului armean

Mai mulţi intelecturali semnează o scrisoare deschisă prin care solicită Parlamentului României să recunoască oficial genocidul contra armenilor. Gestul vine după ce președintele SUA, Joe Biden, a recunoscut oficial genocidul asupra armenilor din 1915.

"SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE PARLAMENTUL ROMÂNIEI

Stimată doamnă președintă Anca Dragu,

Stimate domnule președinte Ludovic Orban,

Subsemnații ne adresăm celui mai înalt for democratic din România într-o problemă importantă pentru spiritul de dreptate românesc. Este vorba despre recunoașterea genocidului săvîrșit împotriva populației de origine armeană în timpul primului război mondial.. După precedentele masacrele împotriva acestei populații sub sultanul Abdulhamid la sfârșitul secolului al XIX-lea, în anul 1915 până la 1,5 milioane de armeni au fost uciși pe teritoriul de atunci al Imperiului Otoman printr-o politică oficială deliberată de expulzare forțată și execuție în masă. Statele Unite ale Americii, prin președintele Joseph Biden s-au alăturat în aceste zile celor 32 de state, printre care Germania, Franța, Italia, sau Canada, care au condamnat acest genocid.

Deși evenimentele din anul 1915 au fost oficial obiectul a mai multe anchete internaționale și rapoarte ONU și răspunderea a fost atribuită guvernului de atunci al Turciei, deținut de organizația Junilor turci, ajunsă la putere, moștenitorii defunctului imperiu otoman, ca și o parte a statelor aliate, nu recunosc sau trec sub tăcere existența acestui genocid. Timpul a dovedit însă cât de periculos este negaționismul sau uitarea față de crimele de masă, oriunde s-ar petrec ele și în ce măsură această atitudine poate duce la perpetuarea discriminării unor minorități.  De aceea este pilduitoare inițiativa statelor civilizate, care prin recunoașterea oficială a existenței acestui genocid își afirmă hotărârea ca ca niciodată astfel de crime odioase să nu se mai petreacă. E momentul ca România să li se alăture.

Recunoașterea printr-un act oficial al Parlamentului din România a genocidului contra armenilor ar veni firesc în continuarea unei istorii în care România a fost leagăn de refugiu pentru mulți dintre supraviețuitorii masacrului; un adevărat pământ al făgăduinței, cum s-a dovedit apoi. Contribuția istoricei comunități a armenilor din România, care a s-a îmbogățit numeric  în urma acestei migrații, a sporit în beneficiul  culturii și civilizației românești. Iată de ce suntem convinși că aleșii de azi ai poporului român vor onora datoria istorică pe care o au față de pilduitoarea generozitate dovedită de înaintașii noștri față urgisitul popor armean", se arată în scrisoarea semnată de Gabriel Andreescu, Vartan Arachelian, Haik Azarian, Bedros Horasangian, Alina Mungiu Pippidi, Adrian Niculescu, Andrei Pippidi, Cristian Pîrvulescu, Ioan-Aurel Pop, Liviu Rotman, Andrei Timotin, Andrei Ursu, Liviu Antonesei, Stelian Tănase.” arată scrisoarea. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel