Scriitorul Nicolae Dabija a murit - video

Scriitorul Nicolae Dabija a murit - video
Scriitorul Nicolae Dabija a murit - video

Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar, om politic din Republica Moldova și membru de onoare al Academiei Române, a murit.

Scriitorul Nicolae Dabija a pierdut lupta pentru viață din cauza COVID-19, potrivit directorului Institutului de Medicină Urgentă, Mihai Ciocanu, scrie Ziarul de Gardă.

„Maestrul a decedat astăzi la ora 04.00. A dezvoltat o formă foarte agresivă a COVID-19, cu generalizare agresivă și tromboză a vaselor sangvine”, a comunicat directorul spitalului.

Deputaţii din Parlamentul Republicii Moldova au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Nicolae Dabija. În vârstă de 72 de ani, născut în satul Codreni, raionul Cimişlia, Nicolae Dabija este scriitor, istoric literar şi om politic din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române şi membru corespondent al Academiei de Ştiinţe din Republica Moldova.

Timp de mai mulţi ani a condus săptămânalul Literatura şi Arta. Potrivit Litera, Dabija a fost nepotul arhimandritului Serafim Dabija, unul din marii duhovnici români, deportat în Gulag în 1947. A cunoscut profund viaţa comunităţilor româneşti din jurul României.

În calitate de redactor-şef al săptămânalului Literatura şi Arta, editat de Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova, a avut un rol important în lupta de renaştere naţională din Republica Moldova. Săptămânalul condus de Dabija a fost, în anii 1988-1989, cea mai importantă publicaţie care susţinea revenirea limbii române la grafia latină şi decretarea ei ca limbă oficială în RSS Moldovenească. În perioada sa de glorie săptămânalul Literatura şi Arta depăşea tirajul de 260 000 de exemplare.

În 2005, el a fost ales preşedinte al Forului Democrat al Românilor din Republica Moldova, organizaţie neguvernamentală de cultură şi drept, la care au aderat peste 150 de organizaţii culturale, uniuni de creaţie, asociaţii neguvernamentale.

La 1 iulie 2008 acesta avea peste 250 000 membri, fiind organizaţia nonguvernamentală cu cea mai largă aderenţă din republică, cu filiale în Ucraina (Bucovina de Nord, sudul şi nordul Basarabiei, or. Ananiev ş.a), Federaţia Rusă (Moscova, Norilsk, Surgut), Israel, Italia, Grecia, Serbia, Letonia, Georgia.

Dintre activităţile FDRM a făcut parte şi depunerea Cererii de Aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană (la 26 decembrie 2006) din partea societăţii civile, însoţită de peste 200 000 de semnături. În perioada 1989-1991 a fost deputat în Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti.

A continuat să fie deputat în Parlamentul Republicii Moldova în anii 1990-1994 şi 1998-2001. Nicolae Dabija a fost autorul a peste 80 de volume de poezii, eseuri şi publicistică (unele traduse şi publicate în SUA, Brazilia, Franţa, Italia, Federaţia Rusă ş.a.). Revista americană de poezie Cold Mountain Review l-a numit pe Nicolae Dabija unul dintre cei mai de seamă poeţi ai lumii, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel