Scoţia ar putea renunţa la monarhie în 5 ani şi să aibă un lider de stat. Unul dintre posibilii înlocuitori ai Nicolei Sturgeon, propuneri "pe care scoţienii vor să le audă"

Facebook Familia Regală a Marii Britanii
Facebook Familia Regală a Marii Britanii

Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, şi-a anunţat demisia. Acum, trei politicieni sunt în cursa pentru a o înlocui, iar printre propunerile lor se numără şi renunţarea la monarhie. 

Humza Yousaf, un republican, a declarat că Scoţia ar putea renunţa la monarhie în cinci ani şi să îl înlocuiască pe Regele Charles cu un lider de stat ales. 

"Haide să vorbim despre ce tip de Scoţia am vrea să vedem, despre ce vor scoţienii să audă. Hai să vorbim despre monarhie. Nu ştiu dacă ar trebui să fim timizi cu privire la acest subiect. Eu nu cred că ar trebui să fim aşa. Eu am fost foarte clar de fiecare dată, sunt republican. Nu e un lucru pe care să îl fi ascuns. În următorii cinci ani ar trebui să luăm în discuţie renunţarea la monarhie, dacă e dorită sau nu, şi dacă se doreşte trecerea la un lider de stat ales", a declarat Humza Yusaf, citat de Daily Mail

În continuare, acesta a declarat că se consideră "un cetăţean, nu un supus", şi a adăugat că "este important să ne obţinem independenţa şi să facem această mişcare, renunţarea la monarhie, în primii ani de independenţă". 

Sugestiile lui Yousaf vin la doar trei zile după ce prinţul Edward a primit titlul de Duce de Edinburgh, la aniversarea a 59 de ani, iar soţia sa Sophie a primit titlul de ducesă de Edinburgh. 

Votul intern se desfăşoară între 13 şi 27 martie.

Un calendar strâns - campania precedentă, din 2004, a durat două luni şi jumătate - care ilustrează dorinţa separatiştilor de a soluţiona cât mai repede această problemă a succesiunii premierului Nicola Sturgeon, la mai puţin de doi ani până la următoarele alegeri legislative din Regatul Unit.

Oricine va fi viitorul premier, acesta va avea sarcina grea de a prelua ştafeta de la Nicola Sturgeon, care a ridicat la culme susţinerea cauzei independenţei, fără să o ducă, totuşi, la bun sfârşit până acum, Londra refuzând perspectiva unui nou referendum, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel