Scandalul Huawei. Directorul financiar, extrădat în SUA

Scandalul declanșat între China și Statele Unite pe tema acordurilor comerciale au atins un nou apogeu după ce a intervenit și Canada.

Guvernul Canadei a iniţiat procedura de extrădare în Statele Unite a directorului financiar al companiei chineze Huawei, Meng Wanzhou, dar decizia va fi luată de o instanţă judiciară.

"Astăzi, oficiali din cadrul Departamentului canadian al Justiţiei au aprobat oficial lansarea procedurii de extrădare în cazul lui Meng Wanzhou", se arată într-un comunicat citat de site-ul GlobalNews.ca. Decizia privind extrădarea în Statele Unite va aparţine justiţiei din Canada, informează BBC.


Departamentul american al Justiţiei a decis în ianuarie inculparea companiei Huawei şi a directorului financiar Meng Wanzhou pentru conspiraţie de încălcare a sancţiunilor impuse Iranului. Meng Wanzhou a fost arestată în Canada pe 1 decembrie 2018, la solicitarea Statelor Unite.

Canadian condamnat la moarte

China denunţă un caz politic, care intervine în contextul negocierilor cu Statele Unite pe tema reglementărilor comerciale. Pe fondul tensiunilor, un cetăţean canadian a fost condamnat la moarte de o instanţă judiciară din China pentru trafic de droguri. Premierul Canadei, Justin Trudeau, a acuzat Administraţia de la Beijing că utilizează arbitrar pedeapsa capitală. Alţi doi cetăţeni canadieni au fost arestaţi recent în China.

Vor să împiedice dezvoltarea companiei

Presa chineză s-a dezlănţuit asupra Statelor Unite, în contextul arestării lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a Huawei şi fiica patronului companiei, acuzându-i pe americani că folosesc „huliganismul" pentru a suprima gigantul telecom chinez, potrivit The Guardian. Televiziunea de stat China Daily a spus că arestarea lui Meng pare a fi parte a strategiei SUA de a împiedica dezvoltarea companiei Huawei, care este atât cel mai mare furnizor de echipamente de telecomunicaţii din lume, cât şi al doilea cel mai mare producător de telefoane mobile. „Un lucru care este cu siguranţă adevărat şi demonstrat este că SUA încearcă să facă ce pot pentru a împiedica dezvoltarea Huawei în lume, deoarece este pilonul de bază al companiilor de tehnologii competitive ale Chinei," se mai arată în editorial. Publicaţia de stat Global Times a scris: „În mod clar, Washingtonul apelează la o abordare ticăloasă pentru că altfel nu poate opri avansarea sistemului 5G al Huawei pe piaţă."

Vezi și: Încă un magistrat din dosarul Dragnea-DGAPSC se pensionează

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel