Scandalos. Trei țări înfiinţează un consiliu de susținere a uciderii taurilor în coride

Asociaţii franceze, spaniole şi portugheze pentru apărarea coridelor au anunţat marţi înfiinţarea unui Consiliu internaţional al tauromahiei în scopul promovării acestei practici din ce în ce mai contestată chiar şi în Spania.

Obiectivul consiliului, a cărui constituire a avut loc marţi la Madrid, este de a informa factorii politici sau presa despre realitatea unei culturi de o importanţă majoră în aceste trei ţări. De asemenea, consiliul va urmări realizarea recunoaşterii sărbătorilor şi tradiţiilor cu tauri ca aparţinând patrimoniului cultural imaterial în ţările în care acest lucru nu a fost înfăptuit. Coridele sunt înscrise în patrimoniul cultural imaterial al Spaniei, însă fac în continuare obiectul unei dezbateri aprinse între apărătorii drepturilor animalelor şi împătimiţii luptelor cu tauri.

Sunt țări unde uciderea taurilor este interzisă

Anul trecut, parlamentul regional al insulelor Baleare a votat o lege care interzice uciderea taurilor, un text care vine în contradicţie cu jurisprudenţa Curţii Constituţionale spaniole care a anulat în 2016 interzicerea coridelor în Catalonia. Insulele Canare sunt singura regiune spaniolă unde interzicerea coridelor se aplică din 1991. În Franţa, luptele cu taurii au fost autorizate în 1951 în departamentele unde reprezintă o tradiţie neîntreruptă, în special în sudul Franţei. Înscrisă în 2011 în patrimoniul cultural francez, însă retrasă cinci ani mai târziu, corida continuă să suscite o controversă foarte aprinsă.

Dezbaterea este, de asemenea, prezentă în Portugalia unde, potrivit unui sondaj comandat Universităţii catolice de către platforma împotriva coridelor Basta, 69% dintre locuitorii Lisabonei se opun luptelor cu tauri desfăşurate pe arena Campo Pequeno, cea mai emblematică din ţară, situată în inima capitalei. În data de 6 iulie, parlamentul francez va dezbate două texte pe marginea acestui subiect, unul introdus de Partidul animalelor şi naturii (ecologist), care solicită interzicerea coridelor, cu şanse infime de a fi adoptat, şi altul din partea Blocului de stânga (extremă stângă), care propune eliminarea subvenţiilor şi difuzarea coridelor la televiziune doar în intervalul 22.30 şi 6.00.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel