Scandal SUA - China. Se cere respectarea suveranităţii statelor vecine Chinei

SUA au cerut sâmbătă Chinei să înceteze 'să erodeze suveranitatea' vecinilor săi şi au avertizat că vor investi masiv în următorii cinci ani pentru a-şi menţine supremaţia militară în regiune, relatează AFP. 'China poate şi trebuie să aibă relaţii de cooperare cu restul regiunii', a declarat şeful Pentagonului, Patrick Shanahan, la Singapore.

"Însă comportamentele care erodează suveranitatea altor naţiuni şi care seamănă suspiciune cu privire la intenţiile chineze trebuie să înceteze", a adăugat ministrul interimar al apărării într-un discurs susţinut la forumul de securitate Shangri-La Dialogue, unde lupta pentru influenţă între SUA şi China în Asia a dominat dezbaterile.

SUA reproşează în primul rând Beijingului că a militarizat mai multe insuliţe din Marea Chinei de Sud revendicate de Taiwan, sultanatul Brunei, Malaezia, Filipine şi Vietnam. Americanii desfăşoară regulat operaţiuni aşa-zise de 'libertate de navigaţie' în Pacific, survolând spaţiul aerian internaţional sau deplasând nave de război aproape de arhipelagurile disputate sau în strâmtoarea Taiwan, pe care Beijingul o consideră parte integrantă a apelor sale teritoriale. 'Nu vom ignora comportamentul Chinei', a adăugat el.

"Când o ţară face o promisiune şi nu o respectă, trebuie să fim suspicioşi. Când o ţară nu face nicio promisiune, atunci trebuie să fim cu adevărat suspicioşi", a adăugat Shanahan, referindu-se la promisiunea pe care preşedintele chinez Xi Jinping i-a făcut-o în 2015 fostului preşedinte american Barack Obama de a nu militariza arhipelagurile sub controlul Beijingului.

"SUA nu caută conflictele, dar ştim că a avea capacităţile de a câştiga un război este cel mai bun mijloc de a-l evita", a mai spus el, menţionând, printre alte riscuri pentru securitatea regiunii, Coreea de Nord, care 'rămâne o ameninţare extraordinară şi necesită o vigilenţă permanentă'.

Ministrul francez al armatelor, Florence Parly, s-a făcut ecoul acestor afirmaţii ceva mai târziu, reamintind că Franţa are teritorii în Pacific. 'Ne vom proteja interesele noastre, cetăţenii noştri, teritoriile noastre şi zonele noastre economice maritime în regiune', a subliniat ea. 

Vineri, cu prilejul unei întâlniri între Shanahan şi generalul Wei pe marginea forumului, Beijingul a avertizat că SUA nu ar trebui 'să subestimeze determinarea, voinţa şi capacităţile armatei chineze'. Shanahan a încercat totuşi să diminueze tensiunile subliniind că există sectoare posibile de cooperare între cele două ţări, în special în controlul respectării sancţiunilor impuse Coreei de Nord pentru a încerca să determine Phenianul să renunţe la programul său nuclear.

Printre măsurile care ar putea permite restabilirea unui anumit grad de încredere între Beijing şi Washington, el a menţionat transferurile de încărcături de petrol de la navă la navă în apele internaţionale. 'Încrederea înseamnă să lucrezi cot la cot, nu să participi la conferinţe sau să susţii discursuri', a spus el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel