Scandal pe desființarea SIIJ. Victor Alistar: Nu cred că este o soluție înțeleaptă

Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a explicat de ce nu este ”o soluție înțeleaptă” desființarea SIIJ. 

Victor Alistar, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a intervenit în direct la Antena 3, unde a explicat ce se întâmplă în Parlament la comisia juridică. Reprezentanții PSD și PNL s-au certat pe tema desființării Secției Speciale de Investigare a Magistraților. 

”O realitate faptică este aceea că CSM a refuzat să dea drumul la concursul pentru ocuparea posturilor de execuție. Există hotărâre a Consiliului pe această chestiune, din păcate, deci SIIJ a fost blocată în a avea capacitatea să funcționeze conform misiunii sale. Nu este real faptul că au fost concursuri și nu s-au prezentat candidați, dimpotrivă. Secția funcționează cu sub 50% din numărul de posturi ocupate. Secția este o structură care trebuie să verifice dacă există fapte de încărcare a legii, săvârșite de către magistrați, dacă există abuzuri împotriva justițiarilor. (...) Această instituție trebuie să fie o garanție pentru justițiabili. Se propune desființarea unei structuri care nu are legătură cu celelalte structuri și ar urma să facem plângere ca cetățeni obișnuiți în fața structurii din care face parte magistratul care presupus a săvârșit abuzul respectiv. Ce ni se propune nouă acum? Ni se propune o chestiune de protejare a magistratului împotriva căruia se face plângerea, în niciun caz de eficientizare a mecanismelor de tragere la răspundere. Nu cred că este o soluție înțeleaptă pentru că se creează în mod real o situație atipică de aparentă garanție pentru că ar trebui să se transforme secțiile Consiliului într-un fel de judecător de cameră preliminară. O asemenea abordare este de natură de a transforma secțiile disciplinare ale CSM-ului în camere preliminare, ceea ce încalcă Art.134, alineatul 2 din Constituție”, a declarat Victor Alistar. 

Nicuşor Halici (PSD), vicepreşedintele Comisiei Juridice, l-a acuzat pe preşedintele Comisiei Juridice, Alexandru Badea (USR), de conducere în mod totalitar a Comisiei, după ce ar fi încălcat procedura. 

VEZI ȘI: Desființarea SIIJ, cu scandal. Ceartă în Comisia Juridică: Domnu` Badea, pe ce lume trăiți? Parlamentarii au ieșit din sală

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel