Scandal la Sibiu: Directorul Naţionalului sibian cere demisia şefului ISU Sibiu

Directorul Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu, Constantin Chiriac, revoltat de ceea ce s-a întâmplat cu Festivalul de Jazz, a cerut miercuri, într-o conferinţă de presă, demisia inspectorului şef al Inspectoratului judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, colonelul Cosmin Balcu, pe care-l acuză de 'boicot cultural'.

'Ceea ce s-a întâmplat cu Festivalul de Jazz este un boicot cultural. Puteau să vină cu maşinile de pompieri să stea şi să asiste, să dea ajutor, nu să penalizeze ceea ce nu au făcut de ani şi ani de zile, luând ciubuc, luând mită la toate autorizările sau la toate cluburile pe unde s-a întâmplat ce s-a întâmplat. Nu cultura aduce prejudicii unui oraş, dimpotrivă. Cultura a adus dezvoltarea acestui oraş. Cine nu înţelege acest lucru (...) să plece. Au venit cu liste întregi ca să le dau bilete gratuite la festival. Spun în premieră acest lucru: dacă nu se va deschide Sala 'Studio', care are toate facilităţile pentru ca spectatorii să vadă în bune condiţii spectacolele, cer demisia acestui domn. În clipa în care se pune sigiliu şi spectatorii sunt trimişi acasă, cine răspunde pentru asta?', a declarat Constantin Chiriac, care susţine că Balcu i-ar fi cerut, 'pentru fiecare spectacol de la Festival, câte zece locuri', în mod gratuit, însă a refuzat, potrivit Agerpres.

Citește și: Sibiu: Festivalul internaţional de jazz, obligat să se mute din Casa de Cultură a Sindicatelor 

Constantin Chiriac cere redeschiderea Sălii 'Studio' a Casei de Cultură a Sindicatelor, susţinând că, în condiţiile în care are o capacitate mai mică de o sută de locuri şi este prevăzută cu două uşi, 'este legal şi suficient' pentru protecţia spectatorilor, precizând, totodată că, în cazul în care ISU nu va da curs solicitării, spectacolele programate acolo nu vor mai avea loc.

'Noi am făcut toate demersurile să fim în regulă. Am avut zeci de controale. Noi ne-am dus în întâmpinare, cerând să ni se spună ce mai trebuie făcut. Ne-au cerut să fie o intrare mai largă, am desfăcut toate gradenele şi am făcut intrarea mai largă. În acelaşi timp am cerut şi a doua uşă, pe care domnul director ne-a deschis-o şi pe aia, chiar dacă sunt numai 90 de locuri, unde legea spune că trebuie să ai o singură ieşire', a explicat Constantin Chiriac.

Sala 'Studio' de la Casa de Cultură nu este sala principală unde au loc spectacole sau concerte. Este o sală mai mică, amenajată de cei de la Teatrul Naţional 'Radu Stanca' în interiorul Casei de Cultură.

În momentul de faţă, actorii singurului teatru din Sibiu mai au la dispoziţie doar sala Teatrului Naţional 'Radu Stanca'.

Constantin Chiriac, apel la "toți domnii" de la ISU

Constantin Chiriac îi reproşează şefului ISU Sibiu că a plecat în vacanţă, chiar în perioada în care toţi operatorii culturali mari din Sibiu solicită informaţii lămuritoare şi aprobări de la instituţia pe care o conduce.

'Din păcate - şi este un apel pe care îl fac prin voi, ca toţi domnii de la ISU să înţeleagă că sunt plătiţi din bani publici şi că printr-o hotărâre de guvern ei nu sunt şefi şi stăpâni a ceea ce nu au făcut 25 de ani. Şi din punctul acesta de vedere, aş vrea să îl întreb pe domnul comandant: 'Când e un moment de criză, cum îşi permite să plece în vacanţă?', spune Constantin Chiriac.

Întrebat dacă se va închide hala unde se joacă 'Faust'-ul regizat de Silviu Purcărete, declarată 'ilegală' de şeful ISU Sibiu, Constantin Chiriac a spus: 'Nici nu se pune problema. Este una din sălile pline de securitate din România. Nu există nicio sală de spectacol sau de concerte în România cu şapte ieşiri direct afară. Nu există nicio sală cu toate materialele ignifugate. În acelaşi timp, noi cu oamenii normali de acolo, din ISU am colaborat şi colaborăm foarte bine. (...) Înainte de Festival, am făcut o simulare, în aşa fel încât să avem 400 de spectatori posibili împreună cu toată echipa tehnică, deci am fost vreo 450 de oameni, anul trecut în luna mai. Oamenii au reacţionat foarte bine, atât din partea ISU, cât şi din partea noastră'.

[citeste si]

De fiecare dată când s-a jucat 'Faust'-ul, maşinile de pompieri au fost prezente în faţa sălii, potrivit lui Constantin Chiriac, care a adăugat că proprietarul halei industriale face demersurile pentru obţinerea autorizaţiei ISU.

Nu în ultimul rând, directorul Teatrului Naţional 'Radu Stanca' din Sibiu cere Primăriei, urgentarea construcţiei noului sediu al teatrului, pentru a rezolva criza de săli de spectacole din oraş.

Până în prezent, IGSU şi ISU Sibiu nu au formulat un punct de vedere legat de aceste acuzaţii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel