Scandal de luare de mită, implicare în crima organizată și suspiciuni de consum de droguri. Ministrul Educației din Cehia demisionează

Fotografie de la Kindel Media: Pexels
Fotografie de la Kindel Media: Pexels

Un scandal la primăria din Praga l-a determinat pe ministrul Educației din Republica Cehă să demisioneze duminică și amenință stabilitatea guvernului de coaliție al țării, care a ajuns la putere cu promisiunea de a elimina corupția și de a restabili democrația liberală.

 

Arestările primăriei din Praga provoacă tulburări guvernamentale în Cehia asta în timp ce Republica Cehă se pregătește să preia președinția Consiliului UE luna viitoare.

Petr Hlubuček, care a demisionat din funcția de viceprimar al Pragăi, și-a petrecut weekendul în închisoare după ce a fost reținut vineri seara, fiind una dintre cele 11 persoane legate de compania de transport din oraș DPP care a fost acuzată de luare de mită, implicare în crima organizată și suspiciuni de uz de droguri ilicite.

Hlubuček este membru al Mișcării Primarilor și Independenților (STAN), al doilea ca mărime dintre cele cinci partide care formează coaliția națională de guvernare. Potrivit sursei Politico, a fost arestat și lobbyistul Michal Redl, un fost asociat al mafiei fugare Radovan Krejčíř, care se află în închisoare în Africa de Sud.

Ministrul Educației și membru STAN, Petr Gazdík, ar fi avut mai multe întâlniri cu Redl

Ministrul Educației a susținuit că este nevinovat dar a demisionat pentru a nu deteriora guvernul.

”Nu vreau să zgudui guvernul sau coaliția în pragul președinției UE”, a  spus el .

”Petr Gazdík nu este nici acuzat, nici investigat. Este, așadar, o soluție sinceră, cu care nu am fost obișnuiți în înalta politică în ultimii ani”, a scris premierul Petr Fiala pe Twitter. El a declarat pentru postul de știri de stat CTK că așteaptă ”clarificări” de la STAN.  

Liderul STAN și viceprim-ministrul Vít Rakušan a anunțat că partidul va prezenta o adunare pentru a vota conducerea sa, care era planificată inițial pentru toamnă.

Hlubuček a spus că demisionează pentru a preveni ”critica politică nejustificată” la adresa STAN de către alți membri ai consiliului orașului.

Guvernul de coaliție pus în pericol 

Arestările zguduie guvernul de coaliție, care a fost format în noiembrie după ce a promis că va restabili încrederea în politica de masă în rândul unui electorat profund cinic. 

Dacă STAN ar imploda, puterea lui Fiala ar fi amenințată. Coaliția are 108 locuri în parlamentul de 200 de membri, dar și-ar pierde majoritatea fără cei 37 de deputați din Partidul Piraților și STAN.

Aceasta ar oferi o deschidere pentru Andrej Babiš, fostul prim-ministru demis în alegerile din octombrie, după ce a fost acuzat de fraudă. Partidul său de opoziție Ano are 72 de locuri.

”Adevăratul șef al hidrei este domnul Rakušan, care acoperă crima organizată a STAN din funcția de ministru de interne”, a spus Babiš. ”Lăsându-l pe Rakušan în guvern, dl Fiala aprobă practicile mafiote și de jaf ale STAN”, a mai adăugat Andrej Babiš, fostul prim-ministru al Cehiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel