Satan 2. Rusia a testat racheta-monstru. Efecte devastatoare

Crişan Andreescu / 30 Martie 2018 / 12:10

Rusia a testat  racheta balistică intercontinentală RS-28 Sarmat, botezată de NATO cu numele de Satan 2. Efectele noii rachete are un impact devastator.

Rachetă balistică intercontinentală RS-28 Sarmat poate transporta 12 focoase nucleare pe o distanţă de 10.000 de kilometri, potrivit unui comunicat al  Ministerul Apărării de la Moscova, relatează site-ul agenţiei Sputnik.

"Acest nou test efectuat la cosmodromul Pleseţk a confirmat caracteristicile rachetei în timpul fazelor de prelansare şi de zbor iniţial", precizează sursa citată.

Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Iuri Borisov, a declarat recent că industria naţională de apărare este pregătită să producă un număr mare de rachete balistice intercontinentale Sarmat, pentru a înlocui rachetele învechite Satan. El a menţionat că noua generaţie de rachete poate să lovească portavioane, distrugătoare şi crucişătoare.

Serghei Karakaiev, comandantul Forţelor Strategice Ruse, a anunţat că Rusia va efectua în 2018 de două ori mai multe teste cu rachete balistice decât în 2017.

[citeste si]

De altfel, Vladimir Putin a anunţat la începutul acestei luni că Rusia deţine arme hipersonice care asigură o invulnerabilitate la sistemele de apărare antirachetă şi o rază de acţiune mai mare decât în cazul altor rachete balistice.

RS-28 Sarmat, cea mai mare rachetă balistică intercontinentală rusească de până acum, este dotată cu un focos termonuclear.

Sarmat reprezintă răspunsul Rusiei la politica SUA de amplasare a  scutului antirachetă de pe teritoriul  Europa. Racheta va intra în producție în anul 2018, potrivit dezvoltatorilor, noua rachetă urmând să înlocuiască familia de rachete balistice intercontinentale, RS-36, care se află în serviciu din anii 1970-1980.

Această armă letală are capacitatea de a transporta o încărcătură nucleară de 50 de megatone, de 2000 de ori mai puternică decât bombele de la Hiroshima şi Nagasaki, scrie Daily Mail.

Racheta se poate deplasa cu 7 km pe secundă, cu 16 focoase, şi o rază de acţiune de 10000 de kilometri,  această armă permițând  să şteargă  orice oraş din vestul Europei.