Sărbătoare regală. Regele şi regina Norvegiei, 50 de ani de căsnicie

Regele şi regina Norvegiei au sărbătorit miercuri împlinirea a 50 de ani de la căsătoria lor.

Regele Harald al V-lea al Norvegiei şi soţia lui, regina Sonja, au marcat cea de-a 50-a aniversare a căsătoriei lor, miercuri, participând la o slujbă religioasă oficiată în Catedrala din Oslo, unde s-au căsătorit în 1968, informează DPA.

Regele Harald al V-lea al Norvegiei şi regina Sonja s-au căsătorit pe 29 august 1968, la nouă ani după ce s-au întâlnit pentru prima dată. Tatăl actualului suveran norvegian, regele Olav, s-a opus multă vreme acestui mariaj şi a consultat Guvernul, Parlamentul, lideri de opinie şi partidele politice din Norvegia înainte de a-şi da consimţământul pentru ca fiul lui să se căsătorească cu o femeie care nu provine din rândul aristocraţiei.

Kari Veiteberg, episcop de Oslo, a susţinut miercuri o alocuţiune în timpul căreia a reamintit invitaţilor modul în care cei doi membri ai cuplului regal au luptat pentru iubirea lor. 'Sunt atât de mulţi oameni care au probleme, mulţi care trebuie să aştepte, mulţi care trăiesc în secret şi care trebuie să lupte pentru a fi acceptaţi', a spus ea, adăugând că exemplul dat de cuplul regal norvegian oferă oamenilor din lumea întreagă 'curaj şi putere'.

Invitați de marcă

Suveranii norvegieni au sosit la Catedrala din Oslo într-o limuzină Lincoln Continental decapotabilă. Aceeaşi maşină a fost utilizată şi în timpul nunţii lor din 1968. Numeroşi admiratori ai familiei monarhice norvegiene s-au reunit de-a lungul bulevardelor din centrul oraşului Oslo pentru a saluta cuplul regal.

Alţi membri ai casei regale norvegiene, inclusiv prinţul moştenitor Haakon şi familia lui, dar şi prinţesa Martha Louise, au sosit la catedrală la bordul altor automobile de lux. Printre invitaţi s-a aflat şi prim-ministrul Erna Solberg. Regele şi regina Norvegiei au oferit publicului larg 200 de locuri în interiorul catedralei.

3500 de oameni la ceremonie

Potrivit Palatului Regal din Oslo, peste 3.500 de persoane au completat formulare de înscriere pentru a primi tichete care le-au asigurat accesul la ceremonie. Prinţesa Martha Louise şi fiica ei cea mare, Maud Angelica, au citit pasaje din Scriptură, la fel ca prinţesa Ingrid Alexandra, fiica prinţului moştenitor Haakon.

În 2017, regele şi regina Norvegiei au sărbătorit împlinirea vârstei de 80 de ani printr-o ceremonie comună. În 2016, Norvegia a marcat a 25-a aniversare de la urcarea pe tron a regelui Harald al V-lea printr-o serie de evenimente speciale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel