S-a decis! Rusia închide robinetul de gaze pentru Finlanda mâine dimineață

Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom
Danemarca se așteaptă ca Rusia să închidă robinetul de gaz, după ce a refuzat plata în ruble. "O încălcare a contractului" / Foto: Facebook Gazprom

Livrările rusești de gaz către Finlanda se vor opri în dimineața zilei de 21 mai.

Livrările de gaze rusești către Finlanda se vor opri la ora 7:00, ora Moscovei, pe 21 mai, potrivit companiei de stat de gaze a Finlandei, Gasum, după ce a primit o notificare de la Gazprom Export, scrie Interfax.

În următoarele zile, în timpul sezonului estival 2022, operatorul va furniza clienților gaze naturale din alte surse - prin conducta Balticconnector din Estonia.

Refuzul Finlandei de a plăti în ruble

După cum s-a raportat, Gasum nu a acceptat cererea părții ruse de a trece la un nou sistem de plată a gazelor și intenționează să introducă un proces în arbitraj. Anterior, ministrul finlandez al afacerilor UE, Titti Tuppurainen, a declarat pentru ziarul Helsingin Sanomat, că decizia de a refuza trecerea la plata în ruble a fost luată în țară la începutul lunii aprilie și adusă la cunoștința conducerii Gasum.

Potrivit lui Tuppurainen, noul sistem de plată ar fi o încălcare a sancțiunilor. De asemenea, oficialul finlandez a văzut asta ca pe o încercare de împărțire a rândurilor UE: „Nu suntem de acord cu plata în ruble, aceasta poate fi văzută ca șantajarea Rusiei și ca parte a eforturilor geopolitice ale Rusiei”.

Istoria cooperării dintre Gasum și Gazprom


În noiembrie 2021, Gazprom și Gasum au sărbătorit 50 de ani de la primul contract de furnizare de gaz rusesc Finlandei. A fost semnat la 19 noiembrie 1971. Livrările prin gazoductul Leningrad - Vyborg - Frontiera de stat au început în 1974 și au marcat începutul utilizării acestui tip de combustibil în sistemul energetic al țării.

Finlanda a devenit a treia țară din Europa de Vest care primește gaz natural rusesc. Pentru o jumătate de secol de cooperare, țara a importat aproximativ 130 de miliarde de metri cubi de gaz.

Este de remarcat faptul că Gazprom a fost anterior coproprietar al Gasum. Acesta din urmă a fost înființat în 1994 de către Fortum și Gazprom. Gasum și-a asumat responsabilitatea pentru importul și vânzarea de gaze, precum și pentru operarea și dezvoltarea sistemului finlandez de transport al gazelor. În 2016, Gazprom și-a vândut pachetul de acțiuni, iar guvernul finlandez a devenit unicul acționar al companiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel