Ruşii nu mai vor dolari sau euro la plăţile pentru gaze. Germania: Asta echivalează cu rezilierea contractului

Sursa: Pexels
Sursa: Pexels

Germania crede că faptul că Rusia nu mai vrea să îi fie plătite gazele naturale în euro sau dolari echivalează cu rezilierea contractului. 

Urmează să discutăm cu partenerii noştri europeni asupra modului în care vom răspunde acestei cereri, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck. Chestiunea ar putea fi discutată de liderii europeni la summitul lor de joi şi vineri.

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat mai devreme că Rusia nu va mai accepta plăţi în dolari sau euro pentru livrările sale de gaze naturale către ţările ostile şi a dat termen autorităţilor ruse o săptămână să pună la punct un nou sistem de plăţi în ruble.

Decizia este o replică a Moscovei la sancţiunile occidentale ce i-au fost impuse după invadarea Ucrainei, în special îngheţarea activelor Rusiei în străinătate, măsură prin care statele occidentale au blocat accesul Rusiei la circa 300 de miliarde de dolari din rezervele sale valutare sau în aur, măsură descrisă de Moscova drept un furt.

Preşedintele rus a asigurat însă statele europene că Rusia le va furniza în continuare gaze în volumele şi la preţurile convenite, conform contractelor încheiate.

Guvernul rus a adoptat pe 8 martie o listă cu ţări neprietenoase, în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia acesteia împotriva Ucrainei. Pe listă se regăsesc SUA, Canada, ţările UE, Marea Britanie şi alte ţări europene nemembre ale UE şi din Asia de Sud şi Sud-Est care s-au raliat sancţiunilor, scrie Agerpres.

Chirieac: O operaţiune de frondă prostească la adresa SUA

"Asta înseamnă că aceste state trebuie să cumpere ruble de pe piaţa din Moscova. Nu ştiu ce interes au fiindcă rubla s-a prăbușit cu 50% de când a început războiul din Ucraina. Asta înseamnă că or să plătească gazul mai ieftin. Probabil că au altceva în minte, să schimbe rubla, să revină rubla - o chestie financiară, fără doar şi poate. Nici nu este o chestiune ilegală să ceri să fii plătit în moneda naţională.

Singura problemă este că, pe plan mondial, preţul petrolului, al produselor petroliere derivate, inclusiv al gazului, este întotdeauna cotat la bursă în dolari. Dolarul este moneda acceptabilă. A mai fost cazul Iranului, care a vândut petrol în euro fiindcă avea embargo din partea SUA, dar şi ei au trecut tot în dolari. Este o operaţiune de frondă prostească la adresa Statelor Unite", a spus analistul politic Bogdan Chirieac, în emisiunea Decisiv, prezentată de Cătălina Porumbel la Antena 3. CITEŞTE MAI MULTE AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel