Rusia: SUA și state NATO non-nucleare conduc "misiuni nucleare"

Washington-ul își modernizează arsenalul nuclear și câteva state NATO fără capacitate nucleară participă la "misiuni nucleare" alături de Statele Unite ale Americii, ceea ce reprezintă o violare a Tratatului de Non-proliferare, a declarat ministrul rus de Externe, Seghei Lavrov.

"O întreagă plajă de factori influențează astăzi paritatea strategică. Între acești factori se numără acțiunile unilaterale ale Statelor Unite și aliaților cu privire la sisteme antirachetă care deja își arată puterea distructivă față de stabilitatea strategică și, în esență, subminează perspectiva unei lumi fără arme nucleare, un scop pe care am înțeles că mulți dintre cei prezenți aici îl împărtășesc", a declarat Lavrov, luni, la Geneva, în cadrul unei conferințe despre dezarmarea nucleară, transmite Sputnik.

Remarca lui Lavrov întărește criticile Rusiei față de sistemul antirachetă implementat de americani în Europa. Deși Washingtonul și țările gazdă insistă că scutul este o capabilitate pur defensivă, rușii îl consideră a amenințare la adresa securității lor. România găzduiește și ea o componentă a acestui sistem în baza de la Deveselu.

"Armele SUA se modernizează și câteva state europene fără putere nucleară, membre NATO, participă activ la așa-numitele operațiuni nucleare comune. Această desfășurare de forțe folosind arme nucleare cu participarea statelor NATO afirmată de decizia luată anul trecut de Alianță la summitul din Țara Galilor conduce la o încălcare a două dintre primele articole fundamentale ale NPT (Non-Proliferation Treaty)", a mai spus Lavrov.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel