Rusia șochează cu o ofertă-mamut pentru China

Intenția rușilor de a pivota spre Asia ca urmare a conflictului cu Vestul s-ar putea materializa, pentru început, într-o ofertă majoră făcută chinezilor în domeniul energetic.

Președintele Vladimir Putin anunța în septembrie anul trecut că investitorii chinezi sunt așteptați cu brațele deschise în Vankor, un câmp petrolifer dintr-o zonă izolată din estul Siberiei, deținut de firma de stat Rosneft. 

Din acel moment, delegații ale Chinei și Indiei au făcut numărate vizite pentru a inspecta locația.

Toată producția zilnică de 440.000 de barili de țiței merge deja spre Est, prin gazoductul Siberia de Est - Oceanul Pacific, care include o ramură ce alimentează nord-estul Chinei.

China. Decizie strategică a Beijingului, care i-a speriat vecinii

Agenția Reuters, care numește oferta rușilor drept "remarcabilă", spune că o investiție semnificativă a chinezilor în acest proiect ar depăși orice mutare de acest fel făcută de ruși înainte de a ademeni Beijingul în industria hidrocarburilor sale.

De puține ori Moscova a fost de acord să permită străinilor să dețină o parte dintr-un depozit onshore strategic, în ciuda interesului manifestat de giganții vestici. Oferta este cu atât mai neobișnuită cu cât este înaintată Chinei, un vechi rival cu care Rusia aproape a intrat în război în anii '60 din cauza unei dispute teritoriale.

Rosneft a confirmat că a ajuns la un acord cadru privind vânzarea a 10% din Vankor către China.

"Kuweitul" din Siberia 

Kremlinul decis să pivoteze spre Asia, unde caută noi piețe energetice, după ce Vestul a impus sancțiuni economice Rusiei ca urmare a crizei din Ucraina. 

China a devenit anul trecut cel mare importator de petrol produs de Rusia, depășind Germania.

Criză Ucraina: China și-a ales tabăra în conflictul Rusia-Vest

Vankor este cea mai mare descoperire petrolieră a Rusiei din ultimele trei decenii și un element cheie pentru politica rușilor de a găsi și exploata noi regiuni, precum Siberia de Est, întrucât rezervele din Siberia de Vest, inima producției petroliere a Rusiei, se epuizează simțitor.

"Este noul Kuweit" spune Alexander Cherepanov, inginerul-șef al Vankorneft, o subsidiară a Rosneft.

Vicepremierul Arkady Dvorkovick declara luna trecută că Rusia a depășit o "barieră psihologică" și este pregătită să ofere Chinei control asupra rezervelor sale de hidrocarburi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel