Criză Ucraina: China și-a ales tabăra în conflictul Rusia-Vest

Foto: http://www.morasta.it
Foto: http://www.morasta.it

China, partener apropiat al Rusiei, pare să țină partea Moscovei în încleștarea cu SUA și UE, un proeminent diplomat chinez cerându-i Vestului "să-și abandoneze mentalitatea de sumă nulă".

Ambasadorul Chinei în Belgia, Qu Xing, a declarat că Vestul ar trebui "să ia în considerare îngrijorările reale de securitate ale Rusiei", potrivit agenției chineze de stat Xinhua, citată de The Independent.

Qu a arătat că "natura și rădăcinile" crizei din Ucraina sunt reprezentate de "jocul" dintre Rusia și puterile Vestului și că e nevoie de o nouă abordare pentru rezolvarea acesteia.

Poziția exprimată de diplomatul chinez este una dintre cele mai ferme ale Beijingului de la declanșarea crizei ucrainene. Oficialii chinezi au preferat în ultimele luni să păstreze tăcerea în legătură cu acest subiect, deși în cazul anexării Crimeei China dădea semnale că urmărește linia vestică, precizând că Beijingul "respectă independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei". 

Lista celor zece aliați ai Rusiei. De Ce stă China pe margine în problema ucraineană

Opinia Chinei față de anexarea Crimeei a fost pusă de analiști pe seama fricii Beijingului de orice mișcare separatistă care ar putea avea un efect de contagiune pentru regiunile Tibet și Taiwan.

Qu a criticat implicarea Washingtonului în Ucraina, exprimând îngrijorări că această criză "a devenit o distragere în politica sa externă".

"Statele Unite nu sunt dispuse să accepte că prezența lor se slăbește în vreo parte a lumii, dar adevărul este că resursele lor sunt limitate și va fi nevoie de muncă grea pentru a-și păstra influența în afacerile externe".

Diplomatul chinez a precizat că Beijingul menține "o cooperare prietenoasă" cu Ucraina și că îi respectă suveranitatea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel