China. Decizie strategică a Beijingului, care i-a speriat vecinii

Partidul Comunist de la Beijing a anunțat sporirea cu 10% a cheltuielilor militare, în ciuda unei creșteri economice anemice. China are al doilea cel mai mare buget alocat Apărării din lume, după Statele Unite ale Americii, performanță pe care vecinii chinezilor o consideră amenințătoare. 

"Pentru o țară de mărimea Chinei este important ca ea să se apere bine", a declarat purtătorul de cuvânt al Partidului Comunist, Fu Ying. "China trebuie să ofere cetățenilor săi un sentiment de securitate", a mai spus Fu, arătând că suplimentarea bugetului este un efort de modernizare a Chinei. "Dacă rămânem în urmă, suntem vulnerabili".

În țări din vecinătate, precum Japonia, Vietnam sau Filipine, care au dispute teritoriale cu Beijingul, decizia chinezilor stârnește îngrijorare.

Criză Ucraina: China și-a ales tabăra în conflictul Rusia-Vest

Anul trecut, cheltuielile pentru Apărare ale Chinei au crescut cu 12,2%, până la 130 de miliarde de dolari. În comparație, pentru anul fiscal 2016, Statele Unite ale Americii au solicitat un buget de 585 de miliarde de dolari pentru acest sector.

Oficialii americani suspectează că Beijingul subevaluează voluntar cheltuielile militare din prezent și că în bugetul Apărării intră de fapt o sumă mai mare.

China duce o campanie de modernizare a armatei sale, investind sume considerabile în avioane de luptă și submarine. Mulți bani sunt alocați și forțelor navale, mai multe relatări ale presei spunând că Beijingul lucrează la un al doilea portavion.

*Referințe: Der Spiegel; BBC

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel