România Liberă a întors armele: Îndeamnă românii să vină la referendum

Cunoscut cititorilor pentru orientarea pro-Băsescu, România Liberă pare că și-a schimbat direcția. Într-un editorial de miercuri, intitulat "Boicotul NU salvează democraţia. De ce trebuie să mergem la vot pe 29 iulie", autorul îndemnă românii să se prezinte la referendum. Prezentăm mai jos fragmente din editorialul cotidianului.

"Luni seară, Traian Băsescu a redevenit muritor. Preşedintele ales al românilor, cel care luptă pentru statul de drept, independenţa Justiţiei şi valorile europene, a ajuns un simplu politician care, ca mulţi alţii, luptă să-şi păstreze scaunul. Este boicotul unui referendum singura soluţie pentru salvarea democraţiei?

 Mărturisesc că l-am admirat pe Băsescu pentru decizia luată, în ciuda faptului că mulţi apropiaţi ai preşedintelui şi unii lideri PDL au spus imediat după suspendare că varianta cea mai sigură ar fi ca referendumul să fie invalidat prin neparticipare", scrie Gabriel Bejan în România Liberă.

 "Luni seară, în emisiunea lui Robert Turcescu de la B1, Traian Băsescu a ales totuşi să-şi distrugă imaginea de luptător împotriva Sistemului (care i-a adus două mandate) şi ne-a spus explicit că ar prefera "victoria la masa verde", pe care până ieri o dispreţuia. „Numai boul este consecvent", şi-a explicat Băsescu schimbarea de atitudine, invocând suspiciunile (poate întemeiate) că USL pregăteşte o fraudă masivă prin care să crească artificial numărul celor prezenţi la urne.

 Această schimbare de atitudine le va lăsa însă multora un gust amar.

  Primii care se pot simţi jigniţi sunt cei care au crezut în apelul preşedintelui şi s-au hotărât să meargă la vot pe 29 iulie, mulţi din concediu, pentru a sancţiona astfel acţiunea mizerabilă a USL. Cu această ocazie, am fi aflat câţi dintre români au încredere în instituţiile europene- care i-au tras de urechi pe liderii USL pentru acţiunile lor, câţi dintre români mai cred în statul de drept- care a fost serios zdruncinat în ultimele zile de aceiaşi lideri USL şi câţi sunt mai degrabă dispuşi să plece urechea la explicaţiile lui Ponta şi Antonescu.

 La fel de jigniţi pentru decizia de boicotare a referendumului se pot simţi însă şi cei care vor să mergă la urne ca să voteze pentru DEMITEREA preşedintelui. Democraţia presupune o luptă dreaptă, corectă, în care, de regulă, câştigă cel ce primeşte cele mai multe voturi. Or, Băsescu le sugerează clar adversarilor săi: „Nu contează cât de mulţi sunteţi pentru că votul vostru oricum nu va conta dacă noi invalidăm referendumul!" Da, e adevărat că această atitudine vine în contextul în care cei care au acţionat primii incorect sunt chiar liderii USL. Are însă dreptul Traian Băsescu, preşedintele tuturor românilor, să se răzbune pe o bună parte din populaţie pentru ticăloşia unor politicieni de la PSD şi PNL?", se arată în România Liberă.

"În ciuda apelului făcut atât de preşedinte, cât şi de PDL pentru boicotarea referendumului, românii ar trebui să-şi spună totuşi punctul de vedere pe 29 iulie. Cu cât vor fi mai mulţi, cu atât mai bine, pentru că din acest moment miza reală nu mai este demiterea preşedintelui. Oamenii trebuie să arate pe 29 iulie că ştiu şi vor să-şi exercite un drept fundamental şi democratic. Indiferent de interesele unui politician sau altul şi, chiar, indiferent de costuri", conchide autorul României Libere.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel