România a primit statutul "Dependable Undertaking" din partea SUA. Ce înseamnă asta

Foto: MApN
Foto: MApN

Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din Statele Unite ale Americii, a anunțat că România a primit statutul "Dependable Undertaking" din partea SUA.

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, s-a întâlnit luni, 12 iulie, la sediul MApN, cu Heidi Grant, directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii din Statele Unite ale Americii.

Pe timpul întâlnirii, oficialul american l-a informat pe ministrul apărării naţionale despre faptul că România a primit, din partea Statelor Unite ale Americii, statutul "Dependable Undertaking" (DU), se arată într-un comunicat de presă. 

Ce înseamnă acest statut

Obţinerea acestui statut va permite, de acum înainte, încheierea contractelor de achiziţii de echipamente militare fără a mai fi nevoie de vreun avans, derularea programelor guvern la guvern de tip LOA (Letters of Offer and Acceptance) fiind posibilă prin programarea trimestrială a plăţilor pe întreaga perioadă de derulare a acestora.

"Înscrierea României în rândul ţărilor care beneficiază de statutul Dependable Undertaking în programele derulate cu Guvernul SUA vine ca o recunoaştere a seriozităţii cu care am tratat contractele de tip LOA pentru înzestrarea Armatei României şi are o valoare intrinsecă deosebită, şi anume recunoaşterea statutului de partener de încredere. Eşalonarea plăţilor pentru angajamentele viitoare va facilita atingerea obiectivelor pe care ni le-am propus pe linia dotării cu echipamente performante şi, implicit, va creşte gradul de securitate al României", a subliniat ministrul Ciucă.

Angajamentul României, reafirmatDe asemenea, pe timpul întâlnirii, cei doi oficiali au trecut în revistă programele de cooperare tehnico-militară dezvoltate în parteneriat, ministrul român reafirmând angajamentul ţării noastre pentru alocarea bugetară de doi la sută din Produsul Intern Brut pentru apărare, din care cel puţin 20% pentru echipamente majore şi pentru respectarea calendarelor de implementare a programelor esenţiale de înzestrare.

Întâlnirea cu directorul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii este o continuare a dialogului început în luna octombrie 2020, la Washington DC, cu ocazia vizitei oficiale a ministrului apărării naţionale în Statele Unite ale Americii.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy