Riscul de Alzheimer, detectat cu o precizie de 99% cu inteligența artificială

Riscul de Alzheimer, detectat cu o precizie de 99% cu inteligența artificială  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Riscul de Alzheimer, detectat cu o precizie de 99% cu inteligența artificială / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay

Un nou algoritm poate identifica modificările cerebrale dinaintea Alzheimerului cu o precizie de peste 99%.

Una dintre cele mai importante modalități prin care algoritmii de inteligență artificială se dovedesc a fi benefici este diagnosticarea mult mai rapidă a unor boli, iar un nou sistem de detectare a potențialilor indicatori ai bolii Alzheimer a ajuns la o precizie de aproape 100%.

Printr-o analiză a imaginilor de scanare cerebrală fMRI luate de la 138 de persoane, noul algoritm a atins o rată de precizie de peste 99%. Cercetătorii au raportat rezultate mai bune în ceea ce privește acuratețea, sensibilitatea și specificitatea decât metodele existente.

În special, metoda este capabilă să aleagă semne de afectare cognitivă ușoară sau MCI - care este pasul între declinul cognitiv (asociat în mod normal cu îmbătrânirea) și Alzheimer. Adesea, MCI nu va veni cu niciun simptom fizic care poate fi observat.

Cum funcționează algoritmul

Cu toate acestea, este de asemenea important de reținut că MCI nu înseamnă întotdeauna neapărat Alzheimer, dar este un indicator potențial important al bolii în viitor.

„Procesarea modernă a semnalului permite delegarea procesării imaginii către soft, care o poate finaliza suficient de rapid și de precis”, spune Rytis Maskeliūnas, profesor de informatică de la Universitatea de Tehnologie Kaunas (KTU) din Lituania.

"Desigur, nu îndrăznim să sugerăm că un medic profesionist ar trebui să se bazeze vreodată pe orice algoritm 100%. Gândiți-vă la o mașină ca la un robot capabil să facă cea mai obositoare sarcină de sortare a datelor și căutare de caracteristici.", a mai precizat acesta.

Odată ce software-ul a evidențiat potențialele cazuri, specialiștii le pot revizui și confirma. Un diagnostic mai rapid înseamnă un tratament mai timpuriu, chiar dacă încă nu am descoperit o modalitate de a opri complet Alzheimerul.

Modelul AI prezentat în acest nou studiu se bazează pe rețeaua neuronală ResNet18 existentă. Sistemul modificat a reușit să împartă scanările cerebrale în șase categorii, de la manifestări sănătoase la manifestări complete ale bolii Alzheimer.

„Deși nu a fost prima încercare de a diagnostica debutul precoce al Alzheimerului din date similare, principala noastră descoperire este acuratețea algoritmului”, spune Maskeliūnas.

„Evident, un număr atât de mare nu este un indicator al adevăratei performanțe din viața reală, dar lucrăm cu instituțiile medicale pentru a obține mai multe date”, a mai precizat acesta.

Metoda cu algoritmi, mult mai rapidă și mai simplă

Diverse metode sunt folosite pentru a detecta Alzheimer chiar acum, inclusiv urmărirea ochilor, analiza vocală și chiar instalarea de senzori în casele oamenilor - dar metodele AI precum cea prezentată în acest nou studiu promit să fie mai rapide și mai simple.

Peste 78.000 de scanări RMN au fost utilizate pentru a antrena și valida modelul și pentru a atinge ratele de precizie ridicate, iar cercetătorii spun că modelul lor ar putea fi în cele din urmă utilizat pentru a dezvolta software care încorporează alte date, inclusiv vârsta și tensiunea arterială.

Boala Alzheimer este cea mai frecventă cauză de demență din lume, contribuind la aproximativ 70% din cazuri la nivel mondial. În prezent, se crede că aproximativ 24 de milioane de oameni sunt afectați la nivel global și, pe măsură ce societățile îmbătrânesc, cifra crește, scrie Science Alert.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel