REZULTATE alegeri Republica Moldova

Alegeri FOTO AGERPRES
Alegeri FOTO AGERPRES

Mai puţin de 7% dintre tineri au participat la alegerile locale care s-au desfăşurat, duminică, în Republica Moldova, potrivit datelor centralizate de Comisia Electorală Centrală (CEC) la închiderea secţiilor de votare.

Update: Datele arată că, la această oră, socialistul Ion Ceban e primul în topul preferințelor de vot. Urmează candidatul Blocului ACUM, Andrei Năstase. Dorin Chirtoacă este pe locul 3, urmat de Octavian Țîcu. Următorul este reprezentantul Partidului Șor, Valerii Klimenco.

------ 

Statisticile prezentate de CEC arată că doar 80.880 de tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 25 ani şi-au exercitat dreptul de vot, ceea ce reprezintă doar 6,89% din totalul alegătorilor care s-au prezentat la urne. Cei mai mulţi dintre alegătorii participanţi la scrutinul de duminică, 34,28%, au vârste cuprinse între 56 şi 70 de ani, iar 25,17% au între 41 şi 55 de ani. În ceea priveşte repartizarea pe sexe, CEC arată că 54,32% dintre alegătorii care şi-au exercitat dreptul de vot sunt femei, iar 45,68% - bărbaţi.

La nivelul Republicii Moldova, prezenţa la vot la alegerile locale de duminică a fost de 41,68%, ceea ce înseamnă 1,17 milioane de alegători din totalul celor peste 2,8 milioane înscrişi în listele permanente.

UPDATE 2:

Alegerile locale generale şi cele parlamentare noi în patru circumscripţii s-au desfăşurat duminică în condiţii bune şi fără încălcări grave, au declarat liderii Blocului ACUM (PAS plus PPDA) premierul Maia Sandu şi Andrei Nastase, candidat la funcţia de primar general al Chişinăului, într-o conferinţă de presă după închiderea secţiilor de votare, informează Radio Chişinău.

'Din perspectiva noastră, aceste alegeri s-au desfăşurat în condiţii bune, cu mici excepţii şi mici lecţii pe care o să ne străduim să le corectăm pe viitor. Cetăţenii au putut să-şi exprime voinţa fără a fi obstrucţionaţi, intimidaţi şi hărţuiţi', a declarat Maia Sandu. Andrei Năstase, care este şi candidatul Blocului ACUM pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, a arătat că prezenţa a fost un pic mai mare decât în primul tur al alegerilor locale noi din mai anul trecut, iar prezenţa medie pe ţară este un pic mai scăzută decât la localele din 2015. La fel ca Maia Sandu, el a apreciat pozitiv modul în care au fost organizate alegerile, dar cu toate acestea, a spus el, nu au lipsit cazuri de manipulare a opiniei publice. 'Nu au lipsit manipularea, intoxicarea opiniei publice cu ştiri false, denigrări şi atacuri murdare venite din interiorul şi exteriorul ţării', a declarat Andrei Năstase.

În acest context, Năstase a lansat un apel către observatorii să asigure respectarea corectitudinii numărării voturilor.

UPDATE 3:

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Republica Moldova, Dorin Cimil, a anunţat validarea alegerilor locale desfăşurate duminică, după ce prezenţa la urne la nivel naţional a fost de 41,68%, scrie Agerpres.

Acesta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută după închiderea tuturor secţiilor de votare, că rezultatele finale ale alegerilor locale vor fi prezentate după centralizarea în original a tuturor proceselor verbale întocmite de birourile electorale ale secţiilor de votare 'Alegerile de astăzi au fost unele liniştite, fără incidente majore de natură să influenţeze buna desfăşurare a proceselor electorale şi a rezultatelor alegerilor. (...) Prezenţa la urne pe ţară este de circa 41,7% din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. În baza informaţiilor deţinute de către CEC referitoare la participarea la vot a alegătorilor în fiecare localitate şi pornind de la prevederile Codului electoral, putem afirma că scrutinul local poate fi declarat valabil', a afirmat Cimil. În municipiul Chişinău, prezenţa la vot după închiderea secţiilor de votare a fost de 36,05%. Potrivit legislaţiei din Republica Moldova, alegerile locale sunt validate dacă prezenţa la urne este de minim 25% din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanentă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel