Urmărește emisiunea live


Rezoluţia PE inițiată de Elena Băsescu și Cristian Preda privind Transnistria, condamnată de Moscova

Rezoluţia Parlamentului European, inițiată de Elena Băsescu și Cristian Preda care denunţa presiunile exercitate de regimul de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română, a fost condamnată de ministerul de Externe rus,  denunţând "aroganţa" susţinătorilor iniţiativei unor "eurodeputaţi români", informează Mediafax.

"Rezoluţia privind dreptul de predare din Transnistria, adoptată de Parlamentul European în cursul sesiunii plenare din 6 februarie, nu a trecut neobservată la Moscova. Suntem uimiţi de faptul că acest proiect de rezoluţie, pregătit de eurodeputaţi români, a fost votat de mai puţin de 10% dintre membrii Parlamentului European", a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenţiei RIA Novosti.

Ministerul rus de Externe exprimă "regretul" în legătură cu "dorinţa arogantă a deputaţilor europeni care au susţinut această rezoluţie de a pretinde că sunt experţi într-o problemă complexă şi delicată".

Moscova invită Uniunea Europeană "să adopte, pe viitor, o abordare mai responsabilă în chestiuni legate de soluţionarea situaţiei din Transnistria".

Parlamentul European a denunţat, într-o rezoluţie adoptată pe 6 februarie, presiunile administrative din ce în ce mai intense exercitate de autorităţile de la Tiraspol asupra şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, subliniind că dreptul la educaţie este unul "fundamental".

Rezoluţia a fost adoptată după o serie de măsuri ale regimului transnistrean, precum majorarea chiriilor liceelor din Corjova şi Roghi, restricţii asupra utilizării conturilor bancare şi reţinerea directorului Liceului Lucian Blaga.

În rezoluţie, Parlamentul European a invitat Rusia să aplice în totalitate hotărârea Curţii Europene pentru Drepturile Omului privind încălcarea dreptului la educaţie în şcolile cu predare în limba română aparţinând Republicii Moldova situate în regiunea Transnistria.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel