Reunificarea Ciprului, foarte aproape. ONU: Ocazie unică

Noile negocieri asupra reunificării Ciprului care debutează miercuri în Elveția reprezintă 'o ocazie unică', a declarat emisarul special al ONU pentru acest dosar, Espen Barth Eide, estimând că 'o soluție este posibilă', informează marți AFP.

'Vor fi zile lungi și o muncă dificilă (...) fără garanția succesului', a recunoscut el în timpul unei conferințe de presă la Geneva, înainte de a se îndrepta spre stațiunea alpină Crans-Montana unde vor avea loc discuțiile.

Însă, 'aceasta este o ocazie unică, pentru că, după toate aceste decenii de divizare, este posibil să fie găsită o soluție', a adăugat el.

După eșuarea unei primei runde de negocieri care a avut loc în ianuarie în Elveția, președintele cipriot Nicos Anastasiades și liderul cipriot turc Mustafa Akinci se vor întâlni miercuri la Crans-Montana, pentru a relansa negocierile sub egida ONU.

Ciprul este divizat din 1974, când armata turcă a cucerit partea de nord a insulei, ca reacție la o lovitură de stat a ciprioților greci ce viza unirea țării la Grecia și care a suscitat o vie îngrijorare în rândul minorității cipriote turce.

Turcia menține circa 35.000 de militari în nordul insulei, unde a fost proclamată 'Republica Turcă a Ciprului de Nord', care este recunoscută doar de Ankara, relatează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel