EXCLUSIV  RETROSPECTIVĂ 2018. Referendum, subiect controversat. Cristache, Badea, Ciutacu, Banciu, declarații

Ionuț Cristache
Ionuț Cristache

Referendumul pentru redefinirea familiei din octombrie 2018 a creat numeroase controverse în societatea românească, numărându-se printre evenimentele cele mai discutate ale anului care se încheie.

Referendumul a avut loc de-a lungul a două zile, mai exact pe 6 și pe 7 octombrie. S-a decis dacă să fie înlocuită în Constituție „căsătoria între soți" cu „căsătoria între bărbat și femeie". Doar 3.731.704 români s-au prezentat la vot, în procente reprezentând 20,41%, sub pragul de 30%. Astfel, referendumul a fost invalidat, iar Constituția nu a fost modificată.

Printre cei care şi-au spus părerea despre această iniţiativă s-au numărat personalități politice, artiști, dar și jurnaliști.

Cristache: Am o problemă cu boicotul

Ionuţ Cristache, realizatorul emisiunii „România9" de la TVR 1 a vorbit atunci, pentru DCNews, despre opţiunea pe care o va avea la referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie. Boicotul nu a fost o opţiune pentru jurnalistul Ionuţ Cristache şi, în general, pentru orice scrutin care se organizează în România. „Eu am o problemă cu boicotul. Democraţia este despre participare, despre argumente pro sau contra, despre idei mai bune sau mai proaste, scoase pe această tarabă politică sau socială din care lumea îşi extrage informaţiile şi decide, prin vot", a declarat Ionuţ Cristache. „Boicotul mi se pare o acţiune nefirească, mai ales că noi am mai avut experienţa unei acţiuni de boicot din partea unui om politic. În plus, acum vorbim de o initiațivă civică, unică în democraţia românească şi care nu ar trebui să fie contrabalansată printr-o acţiune de boicot ci, dimpotrivă, ţinând cont că e o acţiune care a început în urmă cu ceva timp – mă refer aici la campania de strângere de semnături a Coaliţiei pentru familie – ai fi avut timp în aceşti ani să construieşti o opţiune, o alternativă la această idee. Repet, democraţia este despre participare şi nu despre stat acasă. La fiecare ciclu electoral îi blamăm pe cei care stau acasă că nu au participat, că nu au avut câteva minute disponibile pentru a-şi exprima o opţiune. Iar eu nu voi sta acasă", a spus, la acel moment, jurnalistul Ionuţ Cristache. 

Banciu: Lada de gunoi a istoriei

În mai multe rânduri, Radu Banciu a vorbit, în cadrul emisiunii sale de la B1 TV, despre referendum, făcând o serie de observații cheie despre situația din România. „Acest referendum, o spun încă o dată, nu reprezintă absolut nimic. Nu trebuie să facem din acest referendum ceva mai mare și mai important decât ar fi. În primul rând, el nu va legaliza finalmente nimic, absolut nimic. Am auzit, în ultima vreme, pe toate căile și trebuie să luăm poziție pentru că nu este corect: despre educația copiilor, despre îngrijirea lor, despre viitorul lor. Ce a făcut România pentru copii în 30 de ani? (...) Familia tradițională din România este un exemplu de creștere a copilului? În primul rând, familia din România nu are suficienți bani să crească un copil. Sigur, nu e vina familiei, ci a societății. Dar nici familia, care face parte din societate, nu a mișcat un deget pentru asta. Doi la mână: nu cred că familia tradițională românească a demonstrat, în acești ani, că a știut să aibă grijă de copii. (...) Sunt minorități, iată, pe care încercăm să le trimitem la lada de gunoi a istoriei", spunea Radu Banciu.

Badea, consecvent cu declarațiile sale

Realizatorul TV Mircea Badea a anunțat pe Facebook cum a procedat la referendum, fiind consecvent cu declarațiile sale. „Am fost și am dat cu ștampila", a spus atunci Mircea Badea, motivând că a fost la vot doar ca să se opună celor din mișcarea Rezist, care au anunțat că vor susține boicotarea referendumului pentru familie.

Ciutacu: De ce un demers a stat trei ani în sertarele Parlamentului

Jurnalistul Victor Ciutacu declarase, la acel moment, pentru DCNews, că demersul în sine nu i se pare arzător: „Nu văd un pericol imediat, dar în sine este normal. Nu știu dacă era oportun acum. Nu pricep de ce un demers a stat trei ani în sertarele Parlamentului, că au strâns semnăturile din 2015. De ce nu a fost o urgență trei ani de zile?".

VEZI ȘI:

Amnistie și grațiere. Dăncilă: M-au întrebat mai mulți ambasadori

Interviu Dăncilă. Oana Zamfir, informații de culise: Ce NU s-a văzut la TV


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel