Retragere cetățenie Băsescu. Răspunsul Curții Constituționale a Republicii Moldova

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a anunțat marți că legalitatea retragerii cetățeniei moldovenești fostului președinte al României, Traian Băsescu, este de competența exclusivă a instanțelor judecătorești. 

Potrivit Curții Constituționale, sesizarea a fost depusă cu încălcarea prevederii stabilite în Legea Cetățeniei a Republicii Moldova, conform căreia decretele șefului statului în această problemă pot fi atacate la Curtea Supremă de Justiție în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a acestora. Prin urmare, a conchis Curtea Constituțională într-un comunicat, legalitatea retragerii cetățeniei lui Traian Băsescu este la această oră de competența exclusivă a instanțelor judecătorești.

Deputatul Grigore Cobzac din partea Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova (PLDM, al fostului premier Vlad Filat) a sesizat săptămâna trecută Curtea Constituțională de la Chișinău în legătură cu decretul președintelui Igor Dodon "de retragere a cetățeniei Republicii Moldova" lui Traian Băsescu. În sesizarea sa, parlamentarul moldovean își exprima convingerea că Traian Băsescu este un bun și sincer prieten al Republicii Moldova și solicita instanței să recunoască acest document ca fiind neconstituțional.

Igor Dodon a semnat la 3 ianuarie decretul prin care i-a retras lui Traian Băsescu cetățenia Republicii Moldova, invocând în sprijinul deciziei sale declarațiile prin care fostul președinte al României ar fi îndemnat la "lichidarea statalității moldovenești", notează Agerpres.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel