EXCLUSIV  Referendum pentru familie. CCR, RĂSTURNARE de situație

Curtea Constitutionala
Curtea Constitutionala

CCR a dat o decizie prin care motivează că persoanele aflate într-o relație, chiar fără forme oficiale, beneficiază de aceleași drepturi în fața legii. Decizia poate detona referendumul pe tema definirii familiei, o temă pe care s-a bazat o posibilă strategie a PSD. 

CCR arată în motivarea deciziei luată pe 20 octombrie că, deși Constituția nu definește noțiunea de "viață familială'", Curtea Europeană a Drepturilor Omului a reținut, în jurisprudența sa, că noțiunea de "viață de familie" nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie, putând include alte relații "de facto". Speța se referă la dreptul persoanelor de a putea refuza audierea ca martor dacă inculpatul se află într-o relație cu persoana care ar putea furniza date utile în dosar. 

Teme referendumului, detonată 

Contextul:

Sociologii consideră că toată disputa din jurul definirii familiei a fost generată artificial. Unele voci spun că ar fi fost pornită de PSD, pentru ca la alegeri să vectorizeze pe această temă și să-i scoată la vot pe cei care sunt împotriva mariajelor gay. 

Cei poziționați pentru familia tradițională ar putea vedea dușmanul în partidele cu o viziune nonconformistă de genul USR. Chiar și așa Uniunea Salvați România primește suficientă atenție și "muniție" astfel încât să scoată PNL-ul din joc, știindu-se că USR-ul a beneficiat de multe voturi luate de la electoratul liberal. Chiar dacă există posibilitatea ca social-democrații să nu fi gândit această strategie, totul ar putea duce la acest deznodământ. 

Referendumul, incert

Scandalul din jurul familiei de anul trecut a întârit PSD-ul și USR-ul și a slăbit PNL-ul. În acest an, pasul natural ar fi fost referendumul. Avantajul rămâne pentru momentul în care va avea loc referendumul, ce poate fi împins spre 2019, anul alegerilor prezidențiale, asta dacă va mai avea loc. Subiectul ar putea totodată să abată discuția de la măsuri mai puțin avantajoase pentru PSD precum disputa pe salarii, OUG 13 și altele. 

În acest moment, decizia CCR lasă ambele tabere fără miză și susținerea unui referendum pe tema definirii familiei va fi dificilă. Totodată, celor care sunt pentru mariajele gay le va fi greu să ceară recunoașterea legală ca o familie, din moment ce Curtea Constituțională a decis că sunt egali în fața legii. Practic, ambele tabere rămân fără obiect în scandalul definirii familiei, totul mutându-se în Parlament. 

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel