Referendum grațiere. Băsescu: Iohannis are o problemă

[] []

23 ian 2017 / 19:50
Salveaza PDF Comentarii

Traian Băsescu a spus că premergător declanşării unui referendum pe temele anunţate luni de şeful statului, Curtea Constituţională ar trebui să se pronunţe dacă graţierea este sau nu o problemă de interes naţional.

'Cred că s-a intrat într-o nouă fază a bătăliei dintre preşedinte şi Parchete, pe de-o parte, Guvern, majoritatea parlamentară, pe de altă parte. Articolul 90 din Constituţia României spune foarte clar că preşedintele României, după consultarea Parlamentului, poate cere poporului să-şi exprime prin referendum voinţa cu privire la probleme de interes naţional. Marea problemă este dacă o graţiere pentru câteva mii de oameni este sau nu o problemă de interes naţional. Aici, probabil că doar Curtea Constituţională ne poate da o indicaţie, o soluţie, având în vedere că graţierea, spre exemplu, o face şi preşedintele, graţieri individuale, se pot da legi. Deci, nu mi-aş permite să intru în teritoriul constituţionaliştilor, să vorbim dacă o graţiere colectivă sau o OUG privitoare la modificarea Codului penal în acord cu deciziile CCR poate face obiectul unui referendum sau nu. Este complicat şi pentru mine în momentul de faţă să-mi dau cu părerea', a declarat Traian Băsescu, luni, pentru AGERPRES, ca reacţie la anunţul preşedintelui Iohannis privind organizarea unui referendum pe tema graţierii şi a modificării Codurilor penale.

Întrebat dacă, faţă de cele exprimate, vede necesară o consultare a Curţii Constituţionale înainte de declanşarea unui referendum, preşedintele PMP a spus: 'Da, cred că doar Curtea Constituţională ne poate spune, pentru că nu avem nicio lege în care să fie descrisă sau în care să fie prinsă informaţia sau reglementarea că o graţiere este o problemă de interes naţional'.

[citeste si]

'Mă tem că în momentul de faţă este mai mult o chestiune de interes politic şi de joc politic. (...) Am reţineri dacă o graţiere pentru 2.500-3.000 de oameni se încadrează în ideea de interes naţional. Trebuie clarificată, după părerea mea. Sigur, din punct de vedere moral, categoric este o problemă de moralitate naţională, numai că Constituţia este mult mai seacă', a adăugat Băsescu. 

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29