RĂZBOIUL statuilor BUBUIE în Europa. Noi VANDALISME la Liverpool, Rotterdam și Bruxelles - FOTO

Statuia lui Leopold al II-lea din Bruxelles - vandalizată. Foto: Agerpres
Statuia lui Leopold al II-lea din Bruxelles - vandalizată. Foto: Agerpres

Protestele iau amploare în Europa. Noi acte de vandalism au avut loc la Liverpool, Rotterdam și Bruxelles.

Plăcuţele străzii Penny Lane din Liverpool, al cărei nume a inspirat o celebră melodie a formaţiei Beatles, au fost vandalizate în şirul de acte de acest fel împotriva unor simboluri considerate de manifestanţii antirasişti ca reprezentând trecutul colonial, unii suspectând că acestei străzi i-a fost atribuit numele unui vânzător de sclavi, potrivit presei britanice, citate vineri de AFP.

Patru plăcuţe ale străzii Penny Lane au fost acoperite cu vopsea şi cuvântul rasist a fost scris deasupra uneia dintre ele. Vineri, toate aceste plăcuţe au fost curăţate. În urma polemicii declanşate, primarul din Liverpool, Joe Anderson, a declarat că nu este dovedit faptul că strada Penny Lane ar fi o referire la vânzătorul de sclavi James Penny.

Potrivit unui purtător de cuvânt al Muzeului Internaţional al Sclaviei din Liverpool, există o dezbatere pe acest subiect, dar probele nu sunt concludente. La rândul său, un ales local, Richard Hemp, spune că numele acelui comerciant de sclavi se scria Penney şi că strada Penny Lane există de mai bine de 500 de ani, înaintea lui Penney, înaintea sclaviei, aşadar nu există nicio legătură.

Aceste noi acte de vandalism survin în timp ce şi în Marea Britanue se inflamează protestele apărute în siajul mişcării antirasiste americane 'Black Lives Matter' după uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării.

VEZI și Noi CIOCNIRI VIOLENTE la Londra. Protestatarii au luat cu ASALT Palatul Buckingham - VIDEO

Statui vandalizate și în Olanda

Manifestanţi antirasism au vandalizat vineri în Olanda statuile unui ofiţer al marinei colonialiste implicat în traficul de sclavi şi unui om politic de extremă dreapta asasinat, relatează AFP. Statuia lui Piet Hein, amiral din secolul al XVII-lea legat de Compania olandeză a Indiilor de Vest şi considerat unul dintre cei mai mari eroi din marina olandeză, a fost mâzgălită cu cuvintele 'Ucigaş' şi 'Hoţ' în timpul nopţii la Rotterdam.

Mâini roşii au fost pictate şi pe un centru de artă din acest oraş portuar, numit în semn de omagiu către comandantul flotei lui Piet Hein, Witte de With. Tot la Rotterdam, o statuie a omului politic de extremă dreapta Pim Fortuyn, asasinat în 2002, a fost acoperită parţial cu bandă adezivă neagră, însoţită de diverse sloganuri, printre care şi 'Nu rasismului'. Militanţi ai unui grup autointitulat 'Eroi de niciodată' au revendicat aceste acţiuni asupra unor 'statui ale unor personalităţi îndoielnice' pentru 'a critica glorificarea colonialismului olandez şi a morţii lui Pim Fortuyn'.

'Atacarea statuilor unor figuri istorice controversate nu ajută'

Ei au declarat pe contul lor de Instagram că au fost inspiraţi de mişcarea Black Lives Matter pornită din SUA. Ministrul educaţiei Ingrid van Engelshoven a dezaprobat iniţiativa. 'Este cu siguranţă bine să se lanseze o discuţie asupra rasismului şi discriminărilor instituţionale, dar atacarea statuilor unor figuri istorice controversate nu ajută', a declarat ea. Pim Fortuyn, cunoscut pentru retorica sa islamofobă şi xenofobă, a fost împuşcat mortal într-o parcare în 2002 de un militant pentru drepturile animalelor.

Cazul a zguduit Olanda, care se dorea a fi o societate unită şi sigură, comentează AFP. Piet Hein a devenit un erou în Olanda după ce capturat o flotă spaniolă care transporta o comoară în Caraibe, în timpul Războiului de optzeci de ani (1568-1648) împotriva Spaniei.

Centrul Witte de With a anunţat că îşi va schimba numele. Simboluri ale colonialismului şi rasismului au fost de asemenea atacate în Regatul Unit, Belgia, Portugalia şi SUA, de unde a pornit mişcarea după moartea lui George Floyd, un afro-american sufocat de un poliţist alb în oraşul Minneapolis.

Statuia lui Leopold al II-lea din Bruxelles, dată jos de pe soclu

O statuie a fostului rege al belgienilor Leopold al II-lea, figură controversată a trecutului colonial al ţării, a fost dată jos de pe soclu de activişti la Bruxelles în noaptea de joi spre vineri, a relatat radio-televiziunea belgiană RTBF, transmite Reuters.

Statuie mânjită cu vopsea roșie 


Într-un incident separat, o statuie a regelui Baudouin - monarhul belgian cu a doua cea mai longevivă domnie, după Leopold al II-lea - a fost găsită mânjită cu vopsea roşie vineri, într-un parc din faţa Catedralei Sfântul Mihai şi Sfânta Gudula, la Bruxelles. Pe spate era scris cuvântul 'reparaţie'.

'Nu aşa procedăm în democraţie. Nu aşa aşezăm istoria pe cursul corect', a reacţionat primarul din Auderghem, Didier Gosuin, la RTBF. 'Din contră, acestea sunt gesturi care şochează, care paralizează, care creează tensiuni şi conflicte', a adăugat el.

Gosuin a mai spus că primăria din Auderghem a înlăturat, în urmă cu câteva zile, de pe un monument cuvintele care îi omagiu pe 'cei care au adus civilizaţia în Congo', potrivit Agerpres.

VEZI și RĂZBOIUL statuilor. Anglia pe un butoi de PULBERE: Ucigașă, violatoare! - FOTO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel