Război Ucraina. Ciutacu, enervat pe Zelenski: Să fii ”smardoi” pe banii tăi!/ Chirieac: Prețul cu sânge îl plătesc ei, ucrainenii

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

SUA îl ”atenționează” pe Emmanuel Macron după ce președintele Franței a cerut negocieri pentru pace între Volodymyr Zelensky și Vladimir Putin. Adjunctul secretarului de stat al SUA a declarat că Ucraina va decide singură și că SUA vor continua să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie. Între timp, Kievul a declarat că merge înainte cu războiul și nu vrea să capituleze. 

Astfel de discuții despre pace s-au tot conturat în ultimul timp, mulți lideri politici sau din afara sferei politice fiind de opinie că o discuție de negociere pentru pace între Zelensky și Putin ar fi de bun augur. 

Pe acest subiect a intervenit si analistul politic Bogdan Chirieac într-o emisiune difuzată live la România TV.

În cadrul emisiunii, au fost două linii directoare prin care s-a abordat subiectul unei eventuale negocieri pentru pace între cei doi lideri slavi: Zelensky și Putin.

Prima linie a fost aceea că Ucraina este independentă și poate decide singură cu cine se luptă, pentru cine se luptă și pentru cât timp se luptă. Întrebarea realizatorului emisiunii pe această teme a subliniat ”tenta arogantă a Ucrainei de a certa niște țări pe banii cărora se luptă ucrainenii pentru independență și neatârnare. Adică eu înțeleg să fii ”smardoi” pe banii tăi, dar când te bați pe banii americanilor, pe banii francezilor... Până și pe Joe Biden l-a scos din minți Volodymyr Zelensky și i-a zis să lase ciocul mai jos că se bate pe niște bani americani”, a fost intervenția de debut a realizatorului emisiunii, Victor Ciutacu.

Citește și: Joe Biden s-ar fi răstit la Volodimir Zelenski în timpul unei convorbiri telefonice. Ce l-ar fi enervat pe președintele SUA

În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a subliniat că linia directoare este cea dată de către președintele american Joe Biden: ”Nimic despre Ucraina, fără Ucraina”. În același timp, analistul de politică externă evidențiază că ”eu cred că tot timpul trebuie vorbit și despre pace”. ”Nu ne așteptăm și nu și-a propus nimeni ca armata ucraineană să ajungă până la Moscova și Kremlinul să semneze o capitulare necondiționată. În consecință, nu se va întâmpla asta. Zelenzky vrea să își elibereze țara, inclusiv Crimeea. Din martie, de când erau gata să capituleze, până s-a rupt acel tratat de capitulare, se pare și la îndemnul SUA, și foarte bine a făcut SUA că nu i-au lăsat să capituleze, prețul cu sânge îl plătesc ei, ucrainenii”. 

În același timp, Bogdan Chirieac a apreciat că președintele Ucrainei nu adoptă poziția de ghiocel: ”Mereu am spus că România negociază în genunchi, haideți să îl apreciem pe Zelensky, care, deși primește sprijinul acesta fără de care nu ar fi putut să îi alunge pe ruși înapoi peste granița Ucrainei, are totuși verticalitatea să sublinieze tributul de sânge plătit de țara sa și nu se lasă îndoit de faptul că primesc resurse ca să lupte și pentru acest lucru stăm în genunchi”.

Citește și:

Un alt lider politic european cere soluționarea diplomatică a conflictului din Ucraina: ”Lucrurile scapă de sub control. Trebuie să trasăm o cale către o negociere de pace

Trebuie absolut să trasăm o cale către o negociere de pace și credem că acest executiv – interpretând nu numai interesul național, ci și interesul întregii comunități europene, interesul internațional al tuturor popoarelor – poate aduce un punct de cotitură și să fie interpretul acestui punct de cotitură, protagonist, evident la nivelul Uniunii Europene, spre o negociere de pace, deci o soluție care include încetarea focului, o soluție diplomatică a conflictului”, a declarat liderul politic italian, Giuseppe Conte, potrivit Euronews.

”Nimeni nu poate pune la îndoială condamnarea fermă a agresiunii militare ruse, da este necesar să se găsească o soluție politică pe care noul guvern să o ia în considerare în dezbaterea politică internă și în Europa”, mai adaugă fostul premier italian.... Mai mult AICI.

Vezi și:

Macron i-a cerut Papei să-i sune pe Putin și Biden: ”Avem nevoie de pace”. SUA să se așeze la masa discuțiilor pentru a ”facilita procesul”

Întâlnirea dintre președintele Franței, Emmanuel Macron, și suveranul pontif a durat aproape o oră.  Potrivit presei franceze, discuţiile s-au axat, în principal, pe situaţia din Ucraina.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a cerut Papei Francis să-l sune pe omologul său american, Joe Biden, pe cel rus, Vladimir Putin, și pe patriarhul Moscovei Kirill.

”Avem nevoie ca Statele Unite să stea în jurul mesei pentru a facilita procesul de pace”, a spus președintele francez, amintind că Biden și Papa au o ”relație de încredere”,  a declarat Macron la... mai mult AICI.

Vezi și:

Zelenski blamează neutralitatea Israelului în faţa alianţei dintre Moscova şi Teheran în Ucraina

"Această alianţă pur şi simplu nu ar fi existat dacă politicienii dumneavoastră ar fi luat o decizie la vremea respectivă. O decizie pe care am cerut-o", a afirmat Zelenski într-o intervenţie în cadrul unei conferinţe organizate de cotidianul israelian Haaretz, referindu-se la sprijinul solicitat de Kiev în repetate rânduri Israelului pentru a rezista în faţă Rusiei.

Potrivit lui Zelensky, această apropiere între Moscova şi Teheran a fost posibilă în urma "deciziei (israeliene) de a 'nu deranja' Kremlinul" din 2014, după anexarea Crimeii de către Rusia, în aşa fel încât să păstreze bunele relaţii diplomatice între cele două ţări.

Discursul său intervine cu câteva zile înainte de alegerile legislative cu rezultat incert în Israel, preconizate să aibă loc în noiembrie.

Preşedintele ucrainean a acuzat luni Iranul că a acceptat să livreze drone Rusiei în schimbul "ajutorului rusesc pentru programul nuclear iranian". "Probabil, acesta este exact sensul alianţei lor", a argumentat el.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel