Raport PwC: Est-europenii au învățat să fraudeze de la occidentali

DIICOT
DIICOT

Metode de fraudare a TVA folosite în trecut de țările occidentale sunt aplicate astăzi în țările central și est europene, s-a arătat la o conferință cu oficiali din Ministerele de finanțe. Congerința a fost organizată de grupul internațional de audit Price Waterhouse Coopers, la Budapesta.

“Recent, am putut observa că schemele de fraudare a TVA-ului folosite în trecut în ţările europene occidentale sunt acum replicate în ţările CEE. Aşa numitele fraude de tip carusel şi veriga lipsă au fost identificate în ţările CEE în domenii precum: deşeuri de metal, industria agro-alimentară, textile, componente IT, telefonie mobilă, imobiliare şi retail. Din acest motiv, am prezentat în cadrul conferinţei de astăzi experienţa diferitelor state membre UE din Europa Centrală şi de Est în lupta cu evaziunea fiscală şi tipurile de măsuri legislative şi instituţionale care au funcţionat cel mai bine în combaterea evaziunii şi creşterea colectării TVA” a declarat Daniel Anghel, lider Impozite Indirecte CEE al PwC.


România colectează TVA pe jumătate cât Cehia

Oficiali din cadrul ministerelor de finanţe şi ale economiei din cinci ţări din Europa Centrală şi de Est (Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România, Slovacia) au făcut apel la o abordare comună pentru combaterea fraudei de TVA şi creşterea colectării veniturilor bugetare din TVA, în cadrul unei conferinţe organizate astăzi de PwC în Budapesta.

Conform datelor oficiale ale Comisiei Europene, statele membre UE din Europa Centrală şi de Est au printre cele mai mari niveluri de deficit în colectarea TVA-ului (dat de diferenţa dintre veniturile pe care bugetul statului ar trebui să le colecteze din TVA şi veniturile pe care le colectează în realitate), ce se încadrează între 22,4% în Republica Cehă şi 41,1% în România.

În ultimii ani, câteva ţări CEE (cum ar fi România, Slovacia, Polonia) au iniţiat reforme ale administraţiilor fiscale, precum şi programe de modernizare menite să reducă deficitul de colectare a TVA-ului.

Piederile, mai mari decât veniturile din taxe

“Această problemă comună a regiunii costă bugetele de stat ale celor cinci ţări CEE în jur de 27 de miliarde de euro anual. Dacă privim în perspectivă, această sumă este mult mai mare decât totalul veniturilor anuale obţinute din taxe în Slovacia (21,8 miliarde de euro în 2013, conform datelor furnizate de OECD). În economia globalizată de astăzi, în care evazioniştii fiscali îşi pot schimba nestingheriţi ţările de rezidenţă pentru a profita de portiţele legislative, devine esenţial ca ţările CEE să abordeze problema fraudei fiscale împreună, într-un mod coerent şi coordonat. Prin urmare, ţările CEE ar trebui să-şi intensifice schimbul de bune practici şi să conlucreze în lupta împotriva fraudei fiscale şi în reducerea deficitului de colectare a TVA-ului. În plus faţă de beneficiile aduse guvernelor, reducerea fraudei fiscale ar aduce beneficii şi mediului de afaceri, datorită reducerii costurilor de TVA şi eliminării concurenţei fiscale neloiale,” a declarat Daniel Anghel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel