Radu Banciu: Iohannis nu știe. Dar, dacă ar fi știut, nu s-ar fi întâmplat nimic

Rodica Mitu / 18 iul 2018 / 10:36 Salveaza PDF Comentarii
Radu Banciu
Descriere foto: Radu Banciu

Radu Banciu a vorbit, la B1 TV, despre cel mai recent sondaj IRES, care arată o situație ce subliniază nivelul de mulțumire al românilor față de situația din România. 

"66% dintre români spun că acum 30 de ani era mai bine în România decât astăzi. 35%, auzind acest verdict, sunt total de acord cu această afirmație. 31% sunt de acord, 17% nu sunt de acord, 14% în dezacord total, 0.3% nu știu sau nu răspund, 2% nu sunt nici de acord, nici în dezacord. Totodată, dacă ar fi să aleagă, 50% dintre intervievații sondajului IRES ar alege socialismul, 44% ar alege capitalismul, 5% nu știu ce ar alege și 1% poate că știu, dar nu răspund. (...) Nu trebuie să ne ambalăm și nici să ne ducem la doctor să vedem dacă se mai poate repara această durere de cap, întrucât românul nu este cel mai în măsură să dea verdicte socio-politice, din punctul meu de vedere. Eu nu cred că avem această maturitate, mentalitate", a spus, marți seară, jurnalistul Radu Banciu la B1 TV în cadrul emisiunii "Lumea lui Banciu". "Nu am implementat încă democrația atât de sănătos în această țară, încât să fim concreți, elocvenți în astfel de verdicte. Nu. Este, pur și simplu, cum te taie capul", a adăugat Banciu.

"Mai departe, cei care au optat pentru socialism au argumentat că nu erau griji pe vremea respetică - ba erau, și încă foarte multe -, că siguranța locurilor de muncă, că nivelul de trai și așa mai departe, lucrurile astea fiind chipurile asigurate. Nici din socialism nu am prins foarte mult", a zis Radu Banciu.

"Așa ar fi spus și Iohannis"

"49% din cei care au ales capitalismul spun de libertatea oferită de exprimare, de dezvoltare, de emigrare – astea ar fi punctele forte. 12% spun că-n capitalism e un trai mai bun. 35% spun că era un trai mai bun în socialism, (...) 14% afirmă că toți oamenii aveau un loc de muncă. (...) Erau locuri de muncă care să nu-ți pemită să te gândești. Locuri de muncă care te țineau ocupat, nu care îți asigurau ceva. Totodată, față de dinainte de 1989, majoritatea susține că piața muncii, nivelul de trai, sănătate, fericirea, infrastructura, învățământul, viața politică s-au înrăutățit. Adică nu mai suntem atât pe fericiți pe cât eram înainte. Mulți dintre noi eram copii atunci și sigur că era un alt tip de fericire. Mulți nu mai sunt, ca să vină să compare astăzi, iar cei care s-au născut după ultima ploaie nu au această comparație. Dacă aveai câțiva anișori înainte de revoluție, ce poți să spui astăzi? Cum să le compari? Deci nu este un sondaj irelevant, chiar dacă este unul care să te preocupe.

Așa ar fi spus și Klaus Iohannis, dacă cineva i-ar fi adus la cunoștință acest sondaj, însă n-a făcut-o, întrucât domnul președinte este ocupat cu întâlnirea de mâine (n.r. miercuri, 18 iulie), când va trebui să pună în balanță toată puterea sa de convingere vizazi de doamna Dăncilă. Așadar, Klaus Iohannis nu știe de acest sondaj, dar, dacă ar fi știut, nu s-ar fi întâmplat nimic. Ar fi spus doar că este preocupat, poate chiar îngrijorat de ce susțin românii", a afirmat Radu Banciu.

 

Vezi și: Sondaj IRES. Procentele zguduitoare ale momentului: Mai bine-n comunismTe-ar putea interesa
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?


Copyright 2018 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.22