PwC: Bugetul României a pierdut 8,3 miliarde de euro în 2015

Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) necolectată a generat o pierdere de peste 28 de miliarde de Euro în 2015 pentru bugetele celor cinci state din Europa Centrala și de Est (ECE) - Republica Cehă, Ungaria, Polonia, România și Slovacia. Din cauza deficitului de TVA, bugetul țării noastre a pierdut anul trecut 8,3 miliarde de euro, potrivit unui studiu PwC România.

Deficitul de TVA, respectiv diferența dintre sumele de TVA pe care statul ar trebui să le colecteze și sumele colectate efectiv, s-a redus, în 2015, în România, la 39,6% de la 44,4% în 2014, însă rămâne cel mai mare din cinci țări analizate, respectiv Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia și România, potrivit datelor PwC România.

"Deficitul de TVA s-a redus în România datorită taxării inverse, a reducerii cotei de TVA în zona produselor agricole de la 1 iunie 2015, a loteriei bonurilor fiscale și a plafonării plăților în numerar", a explicat, joi, Daniel Anghel, liderul echipei de Impozite și Taxe Indirecte, PwC Europa Centrală și de Est, citat de Agerpres.

În aceste condiții, reprezentantul companiei de consultanță consideră că lupta cu evaziunea fiscală are rezultate, astfel că nu ar trebui să se modifice prevederile Codului Fiscal care urmează să intre în vigoare în 2017,

Potrivit acestuia, în toate țările analizate, cu excepția Poloniei, se constată o îmbunătățire a decalajului de TVA, dar sumele pierdute de cele cinci țări din neîncasarea TVA se ridică la 28 de miliarde de euro, aproximativ 17,5% din PIB-ul României. Cu toate acestea, toate cele cinci state se confruntă, încă, cu niveluri ridicate ale deficitului de TVA, care variază între 19,6% în Republica Cehă și 39,6% în România.

"Analizând prejudiciul din zona de TVA ca și procent în PIB, vedem câți bani pierd anual guvernele din zona de TVA. Ungaria are un deficit de 2,6 miliarde de euro, Cehia — 3,1 miliarde de euro, România 8,3 miliarde de euro și Polonia 12 miliarde de euro. Însă, deși suma este mai mare în Polonia, ca procent în PIB, cu 2,8%, această țară stă mai bine decât România, unde procentul este de 5,2% din PIB, mai mult decât dublu față de bugetul Ministerului Apărării, de 2% din PIB", a mai spus Anghel.

În aceste condiții, reprezentantul PwC susține că autoritățile trebuie să reanalizeze impactul măsurilor introduse, inclusiv controalele suplimentare la înregistrarea în scopuri de TVA, așa cum este formularul 088, care se dovedesc a fi împovărătoare pentru contribuabilii onești, dar nu par să genereze rezultatele scontate în privința reducerii fraudei de TVA și a creșterii gradului de colectare.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel