Putin spune că o nouă infrastructură militară în Finlanda și Suedia „cere” o reacție

Putin
Putin

Putin spune că o nouă infrastructură militară în Finlanda și Suedia „cere” o reacție.

Președintele Vladimir Putin a declarat luni că Rusia nu are nicio problemă cu Finlanda și Suedia, dar că extinderea infrastructurii militare pe teritoriul lor va necesita o reacție din partea Moscovei, în contextul în care țările nordice se apropie de aderarea la NATO.

Putin, vorbind la Moscova, la un summit al Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), condusă de Rusia, a declarat că extinderea NATO a fost o problemă pentru Rusia și că aceasta trebuie să analizeze cu atenție ceea ce el a spus că sunt planurile alianței militare conduse de SUA de a-și spori influența globală, scrie Reuters.

Mai devreme, ministrul adjunct de externe al Rusiei, Serghei Ryabkov, spunea că aderarea Finlandei și a Suediei la NATO ar fi o "greșeală" cu "consecințe profunde".

„Faptul că securitatea Suediei, ca și cea a Finlandei de altfel, nu va fi întărită ca urmare a acestei decizii, este complet evident pentru noi", a declarat Ryabkov, potrivit TASS, citat de CNN: „Nivelul general de tensiune militară va crește și va exista mai puțină predictibilitate în această zonă. Este păcat că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice despre ce ar trebui făcut în situația actuală".

Duminică, guvernul finlandez și-a semnalat intenția de a se alătura NATO, lăsând în urmă decenii de neutralitate și ignorând amenințările rusești de represalii, în timp ce țara nordică încearcă să își consolideze securitatea în contextul războiului în curs de desfășurare din Ucraina.

Partidul de guvernământ din Suedia a declarat ulterior că va susține, de asemenea, aderarea la alianță.

Aderarea Finlandei la NATO - a cărei finalizare va dura probabil luni de zile - ar aduce alianța militară americană la ușa Rusiei, întrucât cele două națiuni au o graniță comună de 1.335 de kilometri (830 de mile), conform Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel