Putin spune că, în prezent, se formează o nouă ordine mondială și atacă Occidentul, care 'nu poate oferi lumii modelul său de viitor'

Foto Agerpres
Foto Agerpres

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Occidentul nu poate oferi lumii propriul model de viitor şi că în prezent se formează o nouă ordine mondială, o alternativă la lumea unipolară existentă până acum, o nouă ordine mondială care va fi, spune el, 'mai justă şi mai orientată social', relatează agenţiile de presă EFE şi News.ru.

'Occidentul nu poate oferi lumii modelul său de viitor (...) Atât la nivel local, cât şi global se pun bazele şi principiile unei ordini mondiale armonioase şi mai juste, orientate social şi sigure, o alternativă la cea existentă', a spus el, vorbind la forumul 'Idei puternice pentru un nou viitor', desfăşurat la Moscova.

Această nouă ordine mondială, potrivit lui Putin, vine să înlocuiască lumea unipolară care, 'prin natura sa, frânează dezvoltarea civilizaţiei'.

Elitele lumii occidentale 'au intrat în panică'


Preşedintele rus susţine că, în prezent, elitele lumii occidentale 'au intrat în panică' întrucât alte centre mondiale de dezvoltare îşi prezintă viziunea lor asupra viitorului lumii.

'Oricât s-ar strădui elitele occidentale şi aşa-zisele elite supranaţionale să conserve ordinea existentă, se apropie o eră nouă, o nouă etapă în istoria lumii. Doar statele cu adevărat suverane pot garanta o dinamică de creştere ridicată', a mai spus el.

La 24 februarie a.c., Vladimir Putin a ordonat armatei sale să invadeze ţara vecină Ucraina, stat suveran şi independent, a cărei integritate teritorială Rusia se angajase să o apere în conformitate cu Memorandumul de la Budapesta (1994). Războiul declanşat de Rusia în Ucraina, pe care Kremlinul îl numeşte 'operaţiune specială', a dus la izolarea ţării pe plan internaţional şi i-a atras o serie de sancţiuni dure care au drept scop descurajarea maşinăriei de război ruse, potrivit experţilor, scrie Agerpres.

Video cu Putin nervos, în timp ce Erdogan l-a lăsat să-l aștepte. Se uita descumpănit la scaunul gol

Recep Tayyip Erdogan l-a lăsat să aștepte pe Vladimir Putin.

Vladimir Putin a fost marți în Iran, vizita fiind prima călătorie a liderului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice de la invazia Ucrainei de către Moscova. La Teheran președintele rus s-a întâlnit și cu omogul său turc Recep Tayyip Erdogan, pentru a discuta despre exportul de cereale din Ucraina.

Au apărut mai multe imagini din cadrul acestei vizite, care circulă acum intens pe rețelele de socializare, însă, pe lângă filmarea de pe aeroport în care Putin este văzut șchiopătând, alimentând astfel zvonurile legate de sănătatea sa (Vezi video AICI), a mai apărut o filmare cel puțin la fel de interesantă. Imagini cu Vladimir Putin nerăbdător şi descumpănit în timp ce este lăsat să aştepte câteva zeci de secunde de către omologul său turc, Recep Tayyip Erdogan, au devenit populare în mediul online.

„Acele 50 de secunde în care Erdogan l-a făcut pe Putin să aştepte, părând descumpănit în faţa camerelor de filmat, spun mult despre cât de multe s-au schimbat după Ucraina”, a glumit Joyce Karam, senior corespondent al National News. Vezi video aici!

Citește și - Lavrov: Rusia nu se mai concentrează doar pe estul Ucrainei. Obiectivele sale trec dincolo de Donbas

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o "geografie diferită" faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

"Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei - n.r.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud - n.r.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă", a declarat ministrul rus de externe.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

De asemenea, Lavrov a atenţionat că, în cazul în care Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult. Vezi continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel