Lavrov: Rusia nu se mai concentrează doar pe estul Ucrainei. Obiectivele sale trec dincolo de Donbas

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov a afirmat miercuri că obiectivele militare ale Rusiei în Ucraina nu se mai limitează doar la Donbas, estul ţării, ci se concentrează de asemenea şi pe "o serie de alte teritorii" şi s-ar putea extinde.

Într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti şi postul de televiziune RT, Lavrov a justificat această schimbare printr-o "geografie diferită" faţă de situaţia care exista pe teren la sfârşitul lunii martie, când Moscova a spus că vrea să se concentreze pe estul ţării, după ce a eşuat în a ocupa Kievul, capitala Ucrainei.

"Nu mai există doar republicile populare Doneţk şi Lugansk (teritoriile separatiste din estul Ucrainei - n.r.), ci şi regiunile Herson şi Zaporojie (în sud - n.r.) şi o serie de alte teritorii. Iar acest proces continuă, constant şi cu perseverenţă", a declarat ministrul rus de externe.

Declaraţiile sale survin în contextul în care Moscova a înregistrat progrese în ultimele săptămâni în estul Ucrainei, ocupând în special Severodoneţk şi Lisiciansk, ceea ce i-a deschis calea pentru a avansa spre oraşele Kramatorsk şi Sloviansk, mai la vest.

Cu toate acestea, în această parte din Ucraina continuă să se ducă lupte intense, Kievul putând conta pe livrări recente de piese de artilerie occidentale mai performante.

De asemenea, Lavrov a atenţionat că, în cazul în care Occidentul va furniza în continuare Ucrainei arme capabile să lovească la mare distanţă, cum ar fi lansatoarele americane de rachete multiple HIMARS, obiectivele geografice ale Rusiei vor evolua şi mai mult.

"Nu putem permite ca, în partea din Ucraina controlată de (Volodimir) Zelenski sau de înlocuitorul său, să se afle arme care ar putea ameninţa direct teritoriul nostru sau pe cel al republicilor (separatiste) care şi-au declarat independenţa sau vor să îşi aleagă singure viitorul", a declarat el.

Serghei Lavrov: Ucraina, Moldova și alte țări ”curtate de UE” sunt sortite să fie ”figuranți în jocurile Occidentului”

Declarația aparține ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, și a fost publicată în editorialul Izvestia, potrivit Europa Today. Șefului diplomației consideră că Ucraina, Moldova și alte țări ”curtate de UE” sunt sortite să fie ”figuranți în jocurile Occidentului”.

În același timp, a menționat el, Statele Unite sunt adevărații directori ai acestor inițiative și ”ordonează complotul pe baza căruia este scris scenariul anti-rus în Europa”, scrie Agerpres.

”Politica externă a Occidentului duce constant la căutarea din ce în ce mai multe teatre de război”, a acuzat cel mai credincios om al lui Vladimir Putin.

În ceea ce privește proiectul ”comunității politice europene” propus de președintele francez Emmanuel Macron, Lavrov a spus că nu va aduce ”beneficii economice”, dar vor exista ”cereri de solidaritate deplină cu UE în acțiunile sale anti-ruse” bazate pe principiul ”cine nu este cu noi este împotriva noastră”.

Kremlin: SUA și aliații lor „balansează periculos pe marginea” unui război deschis cu Rusia, „un conflict armat între puteri nucleare“

SUA şi aliaţii lor sunt în pragul unei confruntări militare deschise cu Rusia, care va fi 'un conflict armat direct între puteri nucleare', a avertizat marţi purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, citată de EFE.

'Provocând o agravare a crizei ucrainene şi declanşând o confruntare hibridă feroce cu Rusia, Washingtonul şi aliaţii săi balansează periculos pe marginea unei confruntări militare deschise cu ţara noastră, iar asta înseamnă un conflict militar direct între puteri nucleare', a afirmat Zaharova, făcând aluzie aparent la livrările de arme occidentale către Ucraina pentru a sprijini această ţară împotriva războiului declanşat de Rusia împotriva sa, notează DPA.

Într-un comentariu publicat pe site-ul oficial al MAE rus, Maria Zaharova subliniază că 'evident, un astfel de conflict prezintă riscul unei escaladări nucleare'.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel