Putin, reacție violentă la crearea unei Biserici independente în Ucraina

Bogdan Cotigă / 20 dec 2018 / 15:55 Salveaza PDF Comentarii
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a condamnat joi crearea în Ucraina a unei Biserici ortodoxe independente de tutela rusească, denunţând o încălcare 'flagrantă' a libertăţilor religioase.

'Este vorba despre o încălcare flagrantă şi profundă a libertăţilor religioase', a declarat Putin, în conferinţa de presă de sfârşit de an susţinută la Kremlin. 'De asemenea, acest lucru a avut loc cu scopul unei rupturi mai adânci între popoarele rus şi ucrainean', a adăugat preşedintele rus. Obiectivul Patriarhiei de la Constantinopol, care a autorizat crearea acestei Biserici independente, a fost să 'aservească' Ucraina, a mai spus Putin, care afirmă că această decizie ar putea conduce la o redistribuire 'sângeroasă' a bunurilor ecleziastice în ţară.

Tutela religioasa a Moscovei, încheiată

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a anunţat sâmbătă crearea Bisericii ortodoxe ucrainene independente de Patriarhia Moscovei, ca urmare a unei decizii în acest sens a ''Conciliului de Reunificare'', format din feţe bisericeşti ortodoxe ucrainene, reunit sâmbătă la Kiev. Conciliul a pus în aplicare decizia istorică a Patriarhiei de la Constantinopol, luată la jumătatea lunii octombrie, de a recunoaşte o biserică ortodoxă independentă în Ucraina, punând capăt unei perioade de 332 de ani de tutelă religioasă a Moscovei. Furioasă după anunţarea deciziei privind Ucraina, Biserica rusă, care revendică la rândul său cel mai mare număr de credincioşi din lumea ortodoxă, a anunţat ruperea tuturor legăturilor sale cu Constantinopolul. 

VEZI ȘI: 

Petro Poroșenko, anunț de ultimă oră. A fost creată Biserica ortodoxă independentă

Ucrainenii, mișcare împotriva Rusiei

 Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26