Putin, după întâlnirea cu Erdogan: Partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei

Vladimir Putin a făcut mai multe declarații după întâlnirea cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a adăugat că partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei pentru funcţionarea neîntreruptă a gazoductului. Declaraţiile au fost făcute de preşedintele rus, Vladimir Putin, la o întâlnire desfăşurată vineri, la Soci, cu preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. În cadrul acestei întrevederi, Putin a specificat că Turkish Stream este una dintre cele mai importante rute de livrare a gazului rusesc în Europa, scrie Rador.

Aş dori să remarc faptul că Turkish Stream, a cărui construcţie am finalizat-o cu ceva timp în urmă, este astăzi una dintre cele mai importante artere pentru alimentarea Europei cu gaz rusesc, a mai spus liderul rus, în debutul întâlnirii sale cu preşedintele turc.

Preşedintele Federaţiei Ruse a subliniat că Turkish Stream, spre deosebire de toate celelalte trasee de aprovizionare cu hidrocarburi ruseşti, funcţionează corect, funcţionează în ritm egal, fără întreruperi. El a menţionat că nu se referă doar la livrările pentru consumatorii din Turcia, ci şi pentru consumatorii din Europa.

"Consider că partenerii europeni ar trebui să fie recunoscători Turciei pentru că le asigură tranzitul neîntrerupt al gazului nostru către piaţa europeană, a spus şeful statului rus. Putin a subliniat că pentru consumul din Turcia atât de petrol, cât şi de gaze, şi de cărbune şi de alte produse, totul este livrat în cantităţi semnificative, la un volum mare, fără nicio întrerupere.

Schimburile comerciale dintre Rusia și Turcia, mai mari

Preşedinţii Rusiei şi Turciei au stabilit și o creştere a schimburilor comerciale, în cadrul discuţiilor prtate vineri, la Soci. Cei doi lideri au decis ca Rusia şi Turcia să majoreze volumul schimburilor comerciale, să consolideze cooperarea economică şi cea din sfera energetică şi să întreprindă paşi în cooperarea din domeniile comerţ, transporturi, turism şi agrar, reiese dintr-o declaraţie comună a celor doi politicieni.

Liderii ambelor ţări au purtat consultări ample privind agenda bilaterală a relaţiilor ruso-turce şi au convenit să crească volumul schimburilor comerciale bilaterale pe baza unor crtierii echilibrate şi să atingă obiectivele stabilite; de a răspunde aşteptărilor din domeniile economie şi energie, se mai precizează în declaraţie.

De asemenea, în declaraţie se mai specifică că ţările sunt pregătite să înreprindă măsuri concrete pentru a spori cooperarea în acele domenii care de foarte mult timp se află pe agenda ambelor părţi. În mod special, ei au discutat despre cooperarea în domeniile transporturi, comerţ, agricultură, industrie, finanţe, turism şi construcţii. Putin şi Erdoğan au adoptat o declaraţie comună, în cadrul discuţiilor de la Soci. Întrevederea bilaterală de la Soci a durat mai bine de patru ore. În urma întâlnirii, şefii de stat au convenit ca livrările ruseşti de gaze către Turcia să fie plătite parţial în ruble. De asemenea, au convenit să organizeze următoarea reuniune a Consiliului de cooperare ruso-turc la nivel înalt în Turcia.

Noi atacuri în Ucraina

Rusia a lansat noi atacuri asupra oraşului ucrainean Harkiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă. La ora 0:33, în oraş a fost declanşată alerta de raid aerian. În jurul orei 1:00, primarul Ihor Terehov a comunicat că ar fi fost bombardat cartierul Slobidsk. O oră mai târziu, consilierul guvernatorului regiunii, Natalia Popova, a raportat că un incendiu a izbucnit în urma bombardamentelor. Atacul nu s-a soldat cu victime.

Noi explozii s-au auzit și la Mikolaiv, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în timpul unei alerte de raid aerian - relatează Agenţia RBC. Alerta de raid aerian a fost declanşată în jurul orei 3:27, iar exploziile s-au auzit câteva minute mai târziu. Autorităţile au făcut apel la populaţie să rămână la adăpost. Explozii puternice au fost semnalate şi în Zaporijjia, însă autorităţile nu au transmis informaţii oficiale în acest sens

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel