Putin a mers în Ungaria la Viktor Orban pentru a exclude Ucraina din drumul gazoductului TurkStream

Cătălin Șerban / 31 oct 2019 / 10:22 Salveaza PDF Comentarii

Preşedintele rus Vladimir Putin a efectuat o vizită în Ungaria pentru a relansa schimburile economice, în cadrul relaţiilor diplomatice care se desfăşoară în mod constant între Budapesta şi Moscova de la revenirea la putere a premierului ungar Viktor Orban în 2010 şi în pofida criticilor occidentale, relatează AFP.

Conducta TurkStream care ar aduce gazul în Europa Centrală ocolind Ucraina și problemele legate de energia nucleară au figurat pe ordinea de zi în cadrul unei întâlniri dintre premierul maghiar Viktor Orban și președintele rus Vladimir Putin ce a avut loc ieri, la Budapesta.

”Putin vrea ca toate țările implicate în acest proiect al gazoductului să fie de acord, astfel încât să nu fie probleme.”, a spus o sursă pentru Reuters, refuzând să fie numită.

Ministrul ungar de externe, Peter Szijjarto, a declarat pentru Reuters că TurkStream ar trebui să fie construit cât mai curând posibil în Bulgaria, deoarece acest lucru ar deschide o rută de livrare suplimentară către Ungaria, care depinde de transporturile de gaze rusești.

Presiune pe Ucraina și Rusia

 

Acordul actual de tranzit al gazului între Moscova și Kiev expiră după 31 decembrie, iar Rusia și Ucraina sunt sub presiune din ce în ce mai mare pentru a semna un nou acord, deși acest fapt întâmpină mai multe obstacole.

Liderul conservator de dreapta Orban a urmărit întotdeauna ceea ce el a apreciat drept relații pragmatice și bune cu Rusia. Totuși, anumiți analiști spun că relația este mai mult în favoarea intereselor rusești.

În cadrul discuțiilor s-a abordat și extinderea unei centrale nucleare şi un proiect comun pentru livrarea de echipamente feroviare Egiptului.

Te-ar putea interesa







Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23